Forrás: Magyar Rádió

Meggondolatlan lépésnek nevezte a Gázai-övezet kiürítését Netanjahu izraeli pénzügyminiszter, és benyújtotta lemondását. A kormány ennek ellenére jóváhagyta a kivonulás tervének első lépéseit. Megfigyelők szerint a lemondás hátterében belső hatalmi harc áll.

Politikai bomba robbant Izraelben a kormány vasárnapi ülésén, egy héttel a gázai kivonulás kitűzött időpontja előtt. Váratlanul lemondott Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter, a Likud előző kormányfője tiltakozásul a gázai kitelepítés ellen. Ariel Saronhoz címzett lemondó levelében többek közt azt írta, hogy elértünk az igazság pillanatához. El lehet jutni a békéhez és a biztonsághoz, de a tűz alatti egyoldalú kivonulás miközben semmit sem kapunk érte cserébe, bizonyosan nem oda vezet. Netanjahu szerint az elszakadási terv egy felelőtlen lépés, amely veszélybe sodorja Izraelt, megosztja az embereket és a jövőben Jeruzsálemet is veszélyezteti.

Az izraeli hírmagyarázók szerint a Saronnal rivális pénzügyminiszter lemondásával megkezdődött a harc a kormányzó Likud párt jövőbeni vezetéséért, a párt kormányfői szerepéért a következő parlamenti választásokon. Az új pénzügyminiszter amúgy Ehud Olmert kormányfőhelyettes lett.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén Netanjahu drámai bejelentésén kívül 17-5 arányban a miniszterek megszavazták a gázai kivonulás első szakaszát, három elszigetelt település felszámolását. Egy hét múlva várhatóan egy összefüggő zsidó településcsoport sorsáról döntenek, és így augusztus 15-e után megkezdődhet az addig még Gázában maradt zsidó telepesek erőszakos kiköltöztetése. Saul Mofaz védelmi miniszter a kormányülés előtt úgy nyilatkozott, hogy aki legkésőbb augusztus 15-e és 17-e között nem hagyja el a kiürítésre ítélt telepeket, erőszakkal távolítják el onnan.

Ciszjordániában közben két izraelit, köztük egy gyermeket sebesítettek meg fegyveresek az országúton Ramallah közelében. Az izraeli mentőszolgálat közlése szerint az izraeliek egy telepesek által használt úton autóztak, amikor egy másik járműből rájuk lőttek. A támadásban egy tízéves gyermek súlyos fejlövést kapott.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres palesztin szervezet közölte: tagjai követték el a támadást Ciszjordániában, hogy megtorolják a sefárami vérengzést, amelyben egy Izrael kivonulását ellenző szökött izraeli katona négy arabot gyilkolt meg.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.