Forrás: Index

MTI

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megadta a végső hozzájárulást ahhoz, hogy zsidó telepesek első csoportja távozzék a Gázai övezetből; az egyoldalú kivonulási terv elleni tiltakozásul, még a kormányülésen megtartott szavazás előtt benyújtotta lemondását Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter.

Az izraeli kormány nagy többséggel szavazta meg a kivonulás első szakaszát: tizenhét miniszter hagyta jóvá öt ellenszavazat mellett.

Ariel Saron kivonulási terve értelmében jövő héten kezdődik meg a Gázai övezetben lévő összes, azaz 21, valamint négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése.

Sharon és Netanjahu a Knesszetben vasárnap (EPA)

A kormányülésen elfogadott döntés a Gázai övezetben lévő Necarim, Kfar Darom és Morag telepekre vonatkozik. A jóváhagyási sorrend azonban nem jelent kivonulási sorrendet is, amit biztonsági okok miatt a hadsereg fog meghatározni és az utolsó pillanatig titokban tartanak.

A telepesek kétharmada magától elmegy

A vasárnapi szavazást a kabinet tavaly júniusi elvi döntésével összhangban tartották meg, ami szerint négy egymást követő voksolást kell tartani a Gázai övezetben lévő 21 zsidó telep mintegy 8000 lakosának és további négy, elszigetelt észak-ciszjordániai telep 500 lakójának tényleges kiköltöztetéséhez.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a kormányülés előtt sugárzott tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a kiürítés előtt álló telepek lakóinak 60-70 százaléka kész önként távozni lakóhelyéről.

Telepesek elleni közelharcot gyakorló izraeli katonák (EPA)

Aki legkésőbb augusztus 15. és 17. között nem hagyja el a kiürítésre ítélt telepeket, erőszakkal távolítják el honnan. Mofaz szerint kettő-négy hétig tart majd a kivonulás, s azután kezdik meg a telepesek holmijának és bútorának elszállítását.

Saron helyzete megrendülhet

Netanjahu: a kivonulás az állam biztonságát veszélyezteti

Közvetlenül a szavazás előtt politikai bombaként robbant, hogy Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter benyújtotta lemondását, tiltakozásul a gázai övezeti telepek kiürítése miatt.

Netanjahu aki Saron legnagyobb ellenfele a jobboldali Likud párt vezetéséért vívott harcban és soha nem csinált titkot abból, hogy ellenez mindenféle kivonulást a megszállt területekről -.

„Eljött az igazság órája. Nem vállalhatok közösséget egy olyan intézkedéssel, amely az állam biztonságát veszélyezteti”. Saron egyoldalú „leválasztási terve fel fogja erősíteni a terrorizmust. Nem ez a béke elérésének eszköze” – írta Netanjahu lemondólevelében, amelynek egyes részleteit ismertették a sajtó képviselőivel.

A volt miniszterelnök kifejezetten bírálta, hogy a palesztinoknak kikötőjük és repülőterük létesülne a Gázai övezetben és ellenőriznék az egyiptomi határt. Lemondólevelének átadása után Netanjahu mindenféle magyarázat nélkül távozott az ülésteremből.

Képek a kivonulás előkészületeiről

Saron helyzete megrendülhet

Netanjahu lemondása megrendítette Saron helyzetét pártján belül és az utolsó pillanatban ismét reménnyel töltötte el a kivonulás leállításában bízó szélsőjobboldalt és a telepeseket, akik a származástól fogva megillető, bibliai jogok elárulásának és a palesztin felkelés előtti kapitulációnak tartják a megszállt területek feladását.

Ujjongó gázai övezeti telepesek a kormányból való távozásra szólították fel a kivonulást ellenző, többi négy minisztert is, akik azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem áll szándékukban követni a pénzügyminiszter példáját. Netanjahu így meglehetősen védtelenül áll azon vádak előtt, miszerint lemondása nem volt más, csak ügyes trükk, hogy még a jövő évi parlamenti választások előtt megragadja a Likud vezetését.

Vasárnap is történt erőszak

A palesztinok és az izraeliek közötti legutóbbi erőszakcselekmény nem sokkal a kormányülés előtt történt: egy izraeli férfit és tízéves fiát sebesítették meg egy gépkocsiból tüzet nyitó fegyveresek Ciszjordániában, a Ateret zsidó telep közelében. A legfrissebb hírek szerint a fejlövést kapott gyermek állapota válságos. A támadást az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet vállalta

Néhány órával később egy fegyvertelen palesztin fiatalember sebesült meg halálosan a Gázai övezet déli részén, Rafahtól nem messze, miután izraeli katonák egy őrtoronyból több lövést adtak le – a hadsereg szóvivője szerint – „egy homokdombra”.

Comments are closed.