Forrás: Hírtv

Izraelben eltemették a tegnapi négyes gyilkosság palesztin áldozatait. Csütörtökön egy katonaruhába öltözött szélsőséges telepes négy izraeli arabot lelőtt és tizenhármat megsebesített egy autóbuszon. Izraelben többezer rendőrt vezényeltek az északi országrészbe a várható tiltakozó akciókra felkészülve.

Az észak izraeli Sfaram városában húszezer palesztin gyűlt össze, hogy végső búcsút vegyenek a csütörtökön meggyilkolt Dina és Hazar Turki testvérpártól. A két palesztin nőt, és két keresztény palesztin férfit egy katonai ruhába öltözött zsidó telepes lőtte le egy buszon, amikor szóváltás robbant ki köztük a gázai kivonulással kapcsolatban.

A gyászolók vallásos verseket énekeltek, és bosszút követeltek a koporsók mellett. Több mint tíz éve ez a mészárlás volt a legkomolyabb támadás izraeli arabok ellen.

A temetésre többezer katonát vezényeltek Észak-Izraelbe és Jeruzsálembe. A hatóságok 35 ezerre korlátozták a Jeruzsálem óvárosába a pénteki imára beengedett palesztinok számát.

A tömeg a szertartást követően békésen oszlott szét, a Hamász azonban megtorlással fenyegetőzött. Izraeli biztonsági illetékesek azonban nemcsak a palesztin válaszcsapásoktól, de a zsidó szélsőségesek további támadásaitól is tartanak. A félelmek szerint telepesek így próbálják megakadályozni a Gázai övezetből való kivonulást, aminek határideje augusztus 17.

Miután szélsőséges rabbik Ariel Saron haláláért imádkoztak, megszigorították a kormányfő védelmét is. A miniszterelnököt még a Knesszet épületében is testűrök gyűrűje védi, az egyik napilap pedig úgy tudja, Saron mindenre felkészülve, a párnája alatt csőre töltött pisztollyal alszik az ágyában.

Comments are closed.