Forrás: UNO

Magyarország – egyetlen közép-európai országként – csatlakozott a FastLink és Site Down elnevezésű illegális tartalmak ellen küzdő, az FBI vezetésével működő akciókhoz. A FastLink és Site Down hadművelet keretében több mint 15 országban kétszázat is meghaladó ellenőrzést hajtottak végre világszerte, amelyek során több száz számítógépet, illegális tartalmat terjesztő hubot kutattak fel és foglaltak le. Az akciókban több mint 100 millió dollár értékű illegális tartalmat távolítottak el, többek között szoftvereket, játékokat, filmeket és zeneszámokat.

A FastLink és a Site Down az USA által vezetett, nemzetközi „hadműveletek”, amelynek Magyarországon kívül tagja még Franciaország, Kanada, Svédország, Dánia, Hollandia, Egyesült Királyság, Portugália, Izrael, Spanyolország, Ausztrália, Szingapúr, Belgium és Németország. A FastLink és a SiteDown együttműködés keretében a múlt héten az USA-beli Észak-Karolinában 8 személyt, tartóztattak le szerzői jogsértés miatt. A letartóztatottak között vannak az oldalak rendszergazdái, rendszerüzemeltetői és illegális beszállítók is, akik mindannyian a warez-világban, az illegális szoftver-, zene és filmkereskedelemben jól ismert személyek. Ez az akció nagy csapást jelentett az Észak-Karolinából irányított kalózhálózatra, amely az interneten keresztül működő, jól szervezett, a legmodernebb technológiával felszerelt illegális terjesztési lánc volt. A szerzői jogsértéssel gyanúsítottak mindegyike jó kapcsolatokat ápolt olyan warez-oldalakkal, amelyek az interneten terjedő illegális tartalmak első számú terjesztői. Ezeken keresztül jutnak el az illegális tartalmak az úgynevezett „release groupokhoz” vagyis azokhoz a helyekhez, ahonnan a felhasználók többsége letölti illegálisan a szoftvereket, filmeket és zeneszámokat. Ha egy „release csoporton” keresztül eljut a lopott tartalom a leglátogatottabb warez-oldalakhoz, akkor ez néhány óra alatt a világ bármely pontján a peer-to-peer rendszereken keresztül letölthetők. A warez-csoportosulások számos profitorientált bűnözői csoportot látnak el illegális tevékenységükkel, és ezzel a szerzői jogvédelem alatt álló termékek (szoftverek, zene, film) fejlesztésével, készítésével foglalkozó iparágnaknak több milliárd dolláros kárt okoznak évente. Az észak-karolinai eset az illegális tartalmakat terjesztő hálózatok ellen irányuló akciók eredménye volt. Az elmúlt négy évben több sikeres ilyen akciót hajtottak végre nemzetközi összefogással az USA bűnüldöző szervei. A 2001-es Buccaneer hadművelettel, majd 2004-ben a FastLink, és végül a múlt hónapban végrehajtott Site Down akcióval az illegális kalózhálózatok száma és mérete nagymértékben csökkent. Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője elmondta: „A BSA örömmel vette, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a nemzetközi, FBI által vezetett megmozduláshoz. Folyamatosan azért küzdünk, hogy Magyarországon az üzleti szoftverek jogtiszták legyenek, ám ez a probléma világszintű, hiszen a legnagyobb kalózhálózatokon keresztül az illegális szoftvereket bárhol le lehet tölteni a warez-oldalakról. Ezért mindenképp nemzetközi összefogásra van szükség.”

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51