Forrás: Stop!

Kölcsönösen hozzá nem értéssel vádolja egymást az államtitkár és a roma vezető Időpont: 2005-08-05 17:49:54

Lemondásra szólította fel Teleki László romaügyi államtitkárt Csík Tamás, a Roma Integrációs Szövetség elnöke.

Teleki a holokauszt emléknapja alkalmából a közelmúltban futballmérkőzést szervezett, a meccs után pedig az ismert dalénekes, Bangó Margit tartott mulatóskoncertet. Csík úgy véli, ez mind az egyetemes, mind a roma kultúrával és gondolkodásmóddal összeférhetetlen.

– A roma holokausztra kegyelettel kell emlékezni. Az emléknapot pedig nem szabad falusi zsibvásárrá tenni – véli az elnök, aki Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét nyílt levélben kéri, hogy a szocialisták határolódjanak el Teleki Lászlótól.

A kérdésre, vajon mi indíthatta Telekit a „mulatság” megszervezésére, Csík így fogalmazott: politikai felelőtlenség és hozzá nem értés.

Balog József, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese szintén elítéli a holokauszt napja alkalmából tartott mulatozást.

– Sajnálom, ha az államtitkár úr nem érzi a különbséget megemlékezés és népünnepély, gyász és szórakozás között, hiszen korábban részéről nem tapasztaltunk ilyen érzéketlenséget.

Az én édesapám visszatért a koncentrációs táborból – Szekszárdról vitték el őt és sok más cigányemberrel együtt – barátai, ismerősei szinte mind meghaltak. Rengeteg cigány családban – így a mi családunkban is – mély nyomot hagyott a Holokauszt, a szenvedéseket nem lehet elfelejteni, kitörölni az emberi emlékezetből. A vészkorszakra, a cigány népirtásra ezért csak méltóképpen lehet emlékezni, amibe semmiképpen nem fér bele a futballmeccs és a mulatós nóta. Ezt egy felelősen gondolkodó roma politikusnak éreznie, tudnia kell.

Az államtitkár lemondatására irányuló kezdeményezést nem kívánom bővebben kommentálni, bár meggyőződésem szerint több olyan ügy is volt már az elmúlt években, melynek kapcsán felvetődhetett ez a kérdés. A mostani talán súlyosabb, mint a korábbiak – mondta.

A Stop! megkérdezte Teleki Lászlót is az ügyről, aki azonban úgy gondolja, Csík Tamás az, aki nem ért a roma kultúrához. Szerinte igenis szabad sporttal és kulturális rendezvény keretében megemlékezni a vérontásra. „Hogy az ott elhangzott dalok lassabb vagy gyorsabb üteműek, teljesen mellékes”, fogalmazott a politikus.

Kóré Károly

Comments are closed.