Forrás: NOL

krumplib, 2005. augusztus 5. 15:30

A bristoli származású, londoni graffiti művész, Banksy legújabb akciójával az izraeli fal léte ellen tiltakozik.

Képgaléria: Jelek az izraeli falon

A falfirkász közel három éve hajt végre vizuális környezetvédelmi akciókat Londonban, a városlakók nagy örömére. Játékos, lágyan felforgató, az óriásposzterek vizuális terrorját szellemes képi poénokkal „megtoroló” munkáinak mára nemcsak komoly rajongótábora támadt, hanem reprodukcióit jó pénzért árulják a feketepiacon és a nagy multik is megkeresték már jónéhányszor, hogy szálljon be reklámkampányaikba.

„Vigyázat, falmászásgátló falfesték!” A Nike által felajánlott zsíros munkát például négyszer utasította el, elmondása szerint nem kell a pénz és utálja a gyerekmunkásokat alkalmazó multikat. „Az elutasított munkáimból akár egy fordított szakmai önéletrajz is kitelne” – mondta a The Guardiannak adott interjújában. Bár kiadott már két könyvet – Existencilism és Banging Your Head Against A Brick Wall -, volt már egy kiállítása 2003-ban egy londoni raktárépületben, az intézményes művészetbe továbbra sem akar beolvadni.

Izraelbe nem csak a világ legnagyobb falfelülete vonzotta – a berlini falnál háromszor magasabb, a palesztin és az izraeli területeket elválasztó, közel hétszáz kilométer hosszú fal léte már önmagában kihívás egy igazi graffitisnek – a falra fújt munkáival az ENSZ által is törvénytelennek nevezett objektum abszurditása ellen tiltakozik.

(The Guardian, NOL)

Comments are closed.