Forrás: NOL

Újabb izraeli építkezések Ciszjordániában

Munkatársunktól, 2005. augusztus 5. 00:00

Palesztinok ünneplik az izraeli kivonulást a Gázai övezetbőlKép: REUTERS – Ahmed Jadallah Százötven zsidó szélsőségest vett őrizetbe az izraeli rendőrség tegnap hajnalban, akiknek az előző éjszaka szervezett nagyszabású felvonulás résztvevőiként sikerült beszivárogniuk a Gázai övezetbe.

Az övezetből való kivonulás ellen tiltakozó több ezer tüntető a dél-izraeli Ofakim városból az övezethez akart vonulni, azonban a nagy erőkkel felvonult rendőrök és katonák elzárták előlük az utat. Mintegy százötvennek azonban sikerült bejutnia. Az izraeli kormány vasárnap szavaz a zsidó telepek első, hármas csoportjának kiürítéséről. A kabinet többsége várhatóan az evakuálás mellett voksol.

Eközben tegnap izraeli katonák őrizetbe vették az Iszlám Dzsihád ciszjordániai szóvivőjét, Háder Adnánt. Letartóztatták a szélsőséges palesztin szervezet nyolc másik tagját is. Az Iszlám Dzsihád a tűzszünet megsértésének minősítette az akciót. Adnán már hétszer került izraeli fogságba, legutóbbi, egyéves börtönbüntetéséből áprilisban szabadult ki. Az Iszlám Dzsihád a februárban hirdetett tűzszünet óta több támadást hajtott végre izraeli célpontok ellen.

Nagy felháborodást keltett a palesztin oldalon, hogy Izraelben pályázatot hirdettek csütörtökön 72 lakóegység felépítésére Ciszjordánia egyik zsidó telepén. Az építési minisztérium közlése szerint az új lakások építését egy tavaly jóváhagyott terv keretében hajtják végre, a Békét Most nevű szervezet szerint viszont a házak a tervben szerepelteken kívül esnek. Az izraeli-palesztin megbékélés „útiterve” megtiltja, hogy palesztin területen terjeszkedjenek a zsidó telepesek – emlékeztetett az MTI. A palesztin vezetés minden ilyen cselekedetet azon félelme beigazolódásaként értékel, hogy csak szemfényvesztés a Gázai övezet átadása.

Comments are closed.