Forrás: Népszava

A Vásárhelyi terv keretében 2006 végéig 22 projekt fejeződik be a Tisza mentén – jelentette ki a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az MTV Napkelte című műsorában. Persányi Miklós közölte: a nagy árhullámok levonulásának meggyorsítását, illetve azok apasztását célzó projektekből egy már befejeződött, 9 pedig még az év végéig elkészül. A tárcavezető emlékeztetett: a komplex tiszai árvízvédelmi programra az idén összesen 18,6 milliárd forint áll rendelkezésre. A miniszter cáfolta, hogy az elmúlt években késedelmet szenvedett volna a Vásárhelyi terv elindítása, amelyről a kormány még 2003. elején döntött. Utalt arra, hogy a parlament csak egy éve fogadta el a Vásárhelyi tervről szóló törvényt, amely a területekkel járó kisajátítások és az azzal kapcsolatos kártalanítás szabályait tartalmazza. (MTI)

Fidesz: veszélyben a taszári bázis

A Fidesz politikusa szerint a taszári légi bázis sorsát egy kormányváltással lehet megoldani, a jelenlegi döntéshozók ugyanis ahelyett, hogy tennének bármit is a hasznosításért, inkább arról tárgyalnak, hogy mikor kelljen bezárni. Mátrai Márta a kialakult helyzetért a somogyi országgyűlési képviselőket tette felelőssé. A politikus szerint a Fidesz azért küzd annyira a légi bázis megmaradásáért, mert az az egész dél-dunántúli térségnek a felemelkedését jelenti. Braun László, a Magyar Honvédség vezérkari főnök-helyettese egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy szeptember elsejével bezárják a taszári katonai bázis, a felszereléseket pedig az év végéig elszállítják. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a szaktárca azért adja át az önkormányzatoknak az objektumot, hogy a bázis esetleges polgári hasznosítása megvalósulhasson, hiszen ez munkahelyteremtő beruházás lehet. (MTI)

Búcsú az Afganisztánba induló katonáktól

A harmadik afganisztáni váltóállomány jövő héten Kabulba utazó 136 katonáját, köztük négy nőt, búcsúztatott el Szolnokon Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára. Az ENSZ Biztonsági tanácsának 2001-es határozata alapján felállított kabuli többnemzetiségű dandárban tavaly augusztus óta szolgál – belga és norvég partnereivel – hathavi váltással az MH Könnyű Gyalog Százada. Az elbúcsúztatott harmadik váltásban több olyan hivatásos katona tér vissza Afganisztánba, aki az első magyar szerepvállaláskor már tapasztalatokat szerzett. Az egység felkészítése idén áprilisban kezdődött az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj laktanyájában, majd Újdörögdön folytatódott. (MTI)

Együttműködő vasutas szakszervezetek

Az érdekegyeztetés legmagasabb szintű fórumaira a jövőben a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) közös álláspontot alakít ki – közölte a két szakszervezet. A két szervezet együttműködési bizottság létrehozásáról is döntött, mely a jövőbeni szorosabb munkakapcsolataik lehetőségét vizsgálja – áll a VDSzSz közleményében. A közlés szerint a VSZ és a VDSzSz egyetértettek abban, hogy a MÁV Rt. és vállalatcsoportja jelenlegi gazdasági helyzete kritikus. Információik szerint az augusztus 3-i rendkívüli igazgatósági ülésen arról volt szó, hogy a társaság mintegy 200 milliárd forint értékű jegyzett tőkéjét 78 milliárdra csökkentenék, amely közel fele a vasúttársaság jelenlegi adósságállományának. (MTI)

Lemondásra szólítják fel Telekit

Lemondásra szólítja fel, illetve Teleki László romaügyi államtitkár leváltását követeli a miniszterelnöktől az Integrációs Roma Szövetség elnöke. Csík Tamás szerint Teleki egy nagykanizsai megemlékezéssel meggyalázta a roma holokausztot. Az ügy előzménye, hogy múlt héten a nagykanizsai roma holokauszt ünnepségen focimeccset rendeztek, és Bangó Margit ismert nótaénekes mulatós koncertet adott a koszorúzás után, amely során a rendezvény egyik főszervezőjének egy dalt is elénekelt házassági évfordulója alkalmából. Emiatt felháborodását fejezte ki a Zala Megyei Önkormányzat tanácsnoka, Vajda László is. Teleki László, az Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára, MSZP-s képviselő ekkor azt mondta: azért így emlékeznek a roma holokausztra, mert úgy vélik, hogy a sport és a kultúra az, ami igazán közel hozza egymáshoz az embereket, és nemcsak a múlttal, hanem a jelennel és a jövővel is törődni szeretnének. (Roma Sajtóközpont)

Comments are closed.