Forrás: Népszava

Szerda estére teljesen világossá vált, hogy az észak-nyugat-afrikai Mauritániában aznap katonai államcsíny zajlott le. A távol lévő elnök, Mauja Uld Szid Ahmed Taja, hatalmát megdöntöték. A katonák Eli Uld Mohammed Vall ezredes rendőrfőnököt nevezték ki új államfőnek. Eli Uld Mohammed Vall, aki egyébiránt a megbuktatott elnök hívének számított, egy katonai grémium élére került, amelynek 17 tagja van és amely az Igazság és Demokrácia Tanácsa nevet viseli.

Mauja Uld Szid Ahmed Taja, aki több mint húsz évvel ezelőtt szintén puccsal jutott hatalomra, Fahd szaúdi király temetése miatt utazott el az országból. A temetés után visszatért a szomszédos Nigerbe, de a jelek szerint elvesztette hatalmát.

Mind az Európai Unió, mind az Egyesült államok mind pedig az ENSZ elítélte az erőszakos mauritániai hatalomváltást. A megfigyelők pedig találgatják, milyen következményekkel jár a változás az állam külpolitikájára. A kifejezetten amerikabarát vonalat vivő Mauritánia azon kevés muzulmán állam közé tartozik, amely teljeskörű diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel.

Népszava online

Comments are closed.