Forrás: RTL Klub

Katonatisztek egy csoportja távollétében megdöntötte Maaoya Sid”Ahmed Taya elnök hatalmát Mauritániában. A puccs az eddigi hírek szerint vértelenül zajlott le a Nyugat-afrikai arab országban. A katonák közleménye szerint két évig akarnak hatalmon maradni, hogy „kiépítsék a demokratikus intézményeket”.

Taya húsz évvel ezelőtt maga is puccsal került az elnöki székbe. Hatalmának megszilárdítására választásokat hirdetett 1990-ben, de a voksolás nemcsak az ellenzék, hanem a nemzetközi megfigyelők szerint is tele voltak súlyos szabálytalanságokkal, sőt számos csalásról érkezett hír. A jelenleg 60-as éveiben járó Taya több puccskísérletet túlélt már, legutóbb 2003-ban, amikor súlyos utcai harcok törtek ki a hárommilliós ország fővárosában, Nouakchottban.

A megbukott hatalomátvétel után az államfő kíméletlen politikai tisztogatásba kezdett: bebörtönzött mindenkit, akit megvádolt a puccskísérletben való részvétellel, köztük katonai és iszlamista vezetőket. Ez utóbbiak azért bírálják Tayát, mert az arab országok túlnyomó többségéhez képes szoros együttműködést alakított ki Izraellel, sőt, a kilencvenes években teljes körű diplomáciai kapcsolatot létesített a két ország a mauritániaiak heves tiltakozása ellenére.

„A fegyveres és biztonsági erők egyhangúlag úgy döntöttek, hogy véget vetnek az utóbbi évek totalitárius gyakorlatának, amelytől már régóta szenved népünk” – áll a közleményben, amelyet a Katonai Tanács az Igazságért és Demokráciáért néven írtak alá a junta vezetői.

Az ország egyetlen tévé és rádiócsatornája állami kézben van, nem véletlenül ez volt az első számú célpontja a puccsistáknak szerda hajnalban, amikor kezdetét vette a hatalomátvétel. Az elnöki palota környékén fegyverropogásról számoltak be a fültanúk, de úgy tudni, hogy senki nem sérült meg. A következő órákban a katonák minden jelentős állami intézményt és hivatalt megszálltak, valamint felfüggesztették a főváros nemzetközi repülőterének forgalmát.

A puccsisták egyelőre nem nyilatkoznak a sajtónak, közleményükben pedig mindössze az szerepel, hogy két évig akarnak hatalmon maradni: ennyi idő kell ugyanis a „tiszta demokratikus intézmények” kiépítésére. Nem beszélnek az elűzött elnök miniszterei és hivatalnokai, ahogy maga az államfő sem. Taya hétfőn Szaúd-Arábiába utazott Fahd király temetésére, valamint az új uralkodó Abullah beiktatására. A puccs hírére az ugyancsak sivatagi afrikai országba, Nigerbe utazott. Az újságírók azonban csak tisztes távolból figyelhették, amint a niameyi reptéren találkozott Mamadou Tandja nigeri államfővel, majd kíséretével egy villába távozott, ahol a helyi források szerint „valószínűleg több napot is eltölt majd”.

Comments are closed.