Forrás: Magyar Hírlap

Irán első világi államfőjének beiktatásával az összes hatalmi ág a konzervatív erők kezébe került

Irán legfőbb vallási vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah iktatta be hivatalába tegnap Teheránban az ország júniusban megválasztott elnökét, Mahmud Ahmedinedzsadot.

Irán első világi államfőjének beiktatásával az összes hatalmi ág a konzervatív erők kezébe került az iszlám köztársaságban, így Mohammed Hatami elnök távozásával valószínűleg az elmúlt nyolc év reformkísérleteinek is búcsút inthetnek az irániak. A korábbi elnök reformpolitikájának hívei közül már le is mondott az iráni állami hírügynökség vezetője, Abdullah Naszeri.

A júniusban váratlanul és jelentős többséggel (61,69 százalékkal) államfővé választott Ahmedinedzsad a korrupció felszámolását, az infláció csökkentését és igazságos kormányzást ígért beiktatásakor.

Teherán volt polgármestere kevéssé ismert nemzetközi körökben. Leginkább az a néhány amerikai diplomata találta ismerősnek a választásokkor reflektorfénybe került új elnököt, akik 1979-ben részesei voltak a teheráni túszdrámának, és túszejtőik egyikét vélték felfedezni benne. Teherán azonban tagadta, hogy Ahmedinedzsad is a túszejtők között volt.

Beiktatásakor vázolt programjának több pontja azonban tovább táplálhatja a nyugati hatalmak gyanakvását. Az új elnök politikai hitvallásának gyökerei egészen az 1979-es iszlám forradalom elveiig nyúlnak vissza. Ezeknek a gyakorlatba ültetetéséből már ízelítőt kaphattak az irániak, miután az államfő jelezte: néhány, az utóbbi években létrehozott kulturális intézményt mecsetté fog átalakíttatni. „Nem azért csináltunk forradalmat, hogy aztán demokráciát csináljunk” – vetítette előre elnökségének fő irányvonalát. Ahmedinedzsad most kezdődő négy évétől az iráni szegények – akik a „muszlim Robin Hoodot” látják az új elnökben – azt remélik, hogy ők is kapnak majd valamit az iszlám köztársaság olajkincseiből.

Feltehetően Irán atomprogramja is keményedni fog Ahmedinedzsad vezetése alatt, ami nem sok reményt ad a teheráni nukleáris ambíciók lassításán fáradozó nyugati hatalmaknak. Hamenei ajatollah is megerősítette, hogy Irán vezetőinek kötelességük megvédelmezni az irániak gazdasági és politikai jogait. Az irániak eddig is és a jövőben is a békét akarják majd – tette hozzá, beszédét azonban a „halál Amerikára, halál Izraelre” felkiáltással zárta.

Ahmedinedzsad a nukleáris fegyverek világméretű felszámolása mellett szállt síkra, elnökségének első heteire azonban rányomja bélyegét az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval folytatott atomvitája. Szavainak nem sok hitelt adnak a nyugati hatalmak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ismételten felszólította Iránt, hogy ne törje fel az iszfaháni uránfeldolgozó létesítmény pecsétjeit, és a jövő hétig várjon kényes nukleáris tevékenységének felújításával. Ezt Teherán máris elfogadhatatlannak nevezte és visszautasította.

Comments are closed.