Forrás: Népszava

Földcsuszamlásokat okoztak a hatalmas esőzések Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján. Trabzon közelében a meglazult talajon egy fa viskó összedőlt, maga alá temetve három embert, köztük egy kilenc és egy egy éves gyereket. Mindhárman meghaltak. Rize tartományban a nagy esőzésben megáradtak a folyok, több kilépett medréből, a víz elsodort egy 56 éves nőt. Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint Trabzon környékén sok híd megrongálódott, utak kerültek víz alá, akadozik a közúti közlekedés.

Népszava (Ankara)

Egy apa, két anya, két gyerek

Egy negyven év körüli izraeli házaspár (nevüket a személyiségi jogok védelme miatt nem közölték) sok éven át kívánt magának gyereket – de minden igyekezetük sikertelen volt. Végül úgy döntöttek, hogy béranya szolgálatait veszik igénybe. Miután megkapták a szükséges engedélyt (ami egyáltalán nem egyszerű procedúra Izraelben), az asszony férje által mesterségesen megtermékenyített petesejtjét a béranya petefészkébe ültették. Míg arra vártak, hogy közöljék velük, a béranya valóban teherbe esett-e, elhatározták, hogy még egyszer utoljára megpróbálják természetes úton megtermékenyíteni az asszonyt. És csodával határos módon ez sikerült is: a két asszony – a feleség és a béranya – majdnem egy időben esett teherbe és a napokban majdnem egy időben is szülték meg a gyerekeket – akiknek ugyanaz a férfi az apjuk és ugyanaz az asszony az anyjuk, és mégis két szülőnő szülte őket. Az orvosok véleménye szerint, ha a petesejtek ugyanabból a menstruális ciklusból származnak, a két gyereket nem egyszerűen testvéreknek, hanem ikreknek kell tekinteni. (Népszava)

Meccsre jár majd a bíró anyja is

Mint a világ sok országában, Izraelben is megtörténik, hogy egy futballbíró valamely téves vagy tévesnek vélt ítélete után a szurkolók a bíró anyját emlegetik, méghozzá a világ legősibb foglalkozásával összefüggésben. Még hozzá felváltva héberül és arabul (arabul még sokkal „zamatosabban” hangzik). Az Izraeli Labdarúgó Szövetség vezetősége most kampányt indított a durváskodó szurkolók megnevelésére vagy legalább mérséklésére. Az új idényben a meccsekre kimegy a bíró anyja is, akit a mérkőzés kezdete előtt bemutatnak a közönségnek – remélve, hogy ez után még a legdühösebb szurkolók sem fogják firtatni a hölgy foglalkozását. (Népszava)

Comments are closed.