Forrás: Népszava

Izrael gázai kivonulásának ellenzői nem tudták áttörni szerdán éjszaka a rendőri kordonokat a gázai övezet határán. Eredeti terveik szerint tüntetők ezrei hatoltak volna be a Gáza-környéki zsidó településekre, hogy tömeges jelenlétükkel megakadályozzák a települések felszámolását. De csak mintegy kétsáz személynek sikerült mellékutakon és a termőföldeken keresztül eljutni Gus Katifba. A rendőrség az éjszaka folyamán 160 személyt tartóztatott le. Becslések szerint a településeken mintegy 600-an tartózkodnak engedély nélkül, nagy részük hetekkel ezelőtt érkezett a helyszínre. Néhány tucat fiatal a Gázát Izraeltől elválasztó kerítésen keresztül akart a gázai településekre jutni. Ezzel kétszeresen veszélyeztették életüket – hangsúlyozta a hadsereg szóvivője: a kerítés átvágása után riadót fújtak, s a katonák már tüzet akartak nyitni, amikor az utolsó pillanatban kiderült, hogy nem palesztin terroristák akarnak Gázából Izraelbe jutni.

A kimerült tüntetők többsége elhagyta Ofakim városát, ahol a tiltakozóknak csak jelképes küldöttsége marad hétvégére. Igaz, a telepesek vezetői a jövő hét elején „friss erőkkel” újabb tüntetésekre készülnek.

A kivonulást ellenzők egy másik csoportja kihasználta, hogy a rendőrségi egységek nagy részét Gáza közelében vonták össze és szerdán mindkét irányban eltorlaszolta a Tel-Aviv-Jeruzsálem autópályát. Miután a rendőrség nem volt jelen, maguknak a felháborodott sofőröknek kellett az égő gumiabroncsokat eltávolítani.

Gázában, a palesztin parlament előtti téren tegnap több mint 10000 ember előtt Ahmed Korei palesztin miniszterelnök „a palesztin nép nagy sikerének” minősítette az izraeli kivonulást Gázából. „Ez a palesztin állam megalakulása felé tett lépés” – közölte. Az utóbbi napokban Gázában mind többen bírálják a szélsőséges Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, főleg azután, hogy szerdán célt tévesztett egy Szderot izraeli városra kilőtt rakéta és palesztin területen csapódott be, ahol két ember halálát és többek sebesülését okozta. A rakéta Hisam Abdel Razek, volt palesztin miniszter házát találta el és a sebesültek között volt Abdel Razek néhány gyereke is. Az izraeli TV-nek adott interjúban Abdel Razek kifejezte reményét: a palesztinok többsége immár rájött arra, hogy a rakéta-támadások értelmetlenek és csak ártanak a palesztinok ügyének.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.