Forrás: Stop!

A megtorlástól féltek a püspökök, ezért hiúsították meg az egyház náciellenes fellépését Időpont: 2005-08-04 10:58:40

Eddig titkosnak minősített dokumentumok megvizsgálása után Karl-Joseph Hummel német történész arra a következtetésre jutott, hogy német püspökök akadályozták meg a harmincas években a Vatikán fellépését a terjedő nácizmus ellen.

Az egyházi akció végül a német püspökök kérésére maradt el, mert ők kiszámíthatatlan megtorló intézkedésektől tartottak- olvasható a geographic.hu oldalon. Hummel ugyanakkor nem szolgáltatott bizonyítékokat arra a sokszor hangoztatott vádra, hogy XI. és XII. Pius pápák azért kötöttek kompromisszumokat a nemzetiszocialistákkal, mert az ő támogatásukban bíztak a kommunizmus elleni küzdelemben. XI. Pius egyébként azzal fejezte ki távolságtartását Hitlerrel szemben, hogy amikor a német diktátor 1938-ban Rómába látogatott, a katolikus egyházfő „demonstratív módon” nem fogadta a náci vezért.

Hummel szerint az sem tűnik jogosnak, hogy XII. Piust (1939-1958) úgy jellemzik, hogy ő volt „az a pápa, aki hallgatott”, vagyis hallgatólagosan támogatta Hitlert. Szerinte XII. Pius hatására menekült meg a nyolcezres lélekszámú római zsidóság háromnegyede, a pápa ugyanis fellépett a védelmükben. A bonni történész üdvözölte a Vatikán terveit, miszerint jövőre újabb dokumentumokat hoznak nyilvánosságra a titkos vatikáni levéltárakban őrzött iratok közül.

XII. Piusról egyébként szinte havonta jelennek meg újabb és újabb dokumentumok. Perdöntőnek egyik sem bizonyult, de vannak olyan iratok, amelyek legalábbis megkérdőjelezik a pápa zsidóság iránti szimpátiáját. Ágy például a Jerusalem Post című izraeli lap korábban nyilvánosságra hozta az egykori pápának azt a levelét, amelyet Roosevelt amerikai elnökhöz címzett, és amelyben a zsidó állam létrehozására tett kezdeményezéseket ellenezte az egyházfő. Ezt a levelet pedig XII. Pius nem az arab-izraeli háborúk idején írta, hanem 1943-ban, a Holocaust dühöngésének tetőpontjában.

Stop!

Comments are closed.