Forrás: Magyar Hírlap

Másodszor próbáltak tegnap nagyszabású tiltakozó megmozdulást tartani a Gázai övezetben

A tilalom ellenére több ezren próbáltak beszivárogni tegnap Gázába azok közül, akik ellenzik a kivonulást. A telepesek vezetői nagyszabású tüntetésre készültek, a rendőrség és a hadsereg igyekszik megakadályozni őket.

Másodszor próbáltak tegnap nagyszabású tiltakozó megmozdulást tartani a Gázai övezetben a kivonulás ellenzői annak ellenére, hogy a rendőrség már három hete megtiltotta a „kívülállók” beszivárgását a kiürítendő övezetbe. A Jediot Ahronot internetes kiadása szerint 13 ezer rendőrt és katonát vezényeltek Izrael déli részére azzal a feladattal, hogy megakadályozzák a tiltakozók bejutását a Gázai övezetbe.

Kedden Szderotban több tízezres tiltakozó megmozdulást tartottak, a helységből éjszakára mintegy hat és fél ezer ember rendőrségi engedéllyel átvonult Ofakimba. Céljuk az, hogy átjussanak Gus Katifba, a legnagyobb gázai zsidó településre. A telepesek vezetői eredetileg százezer emberre számítottak, ennyien azonban biztosan nem jutnak át a biztonsági erők kordonán.

Az Iszlám Dzsihád nem adja fel

Tagadja az Iszlám Dzsihád, hogy fel akarná függeszteni az Izrael elleni rakétatámadásokat a gázai kivonulás végéig. A hírt az AFP francia hírügynökség jelentette be egy közleményre hivatkozva, amelyet a szervezet katonai szárnyától, az Al-Kudsz Brigádoktól kapott. Az Iszlám Dzsihád aláírta a tűzszüneti egyezményt, de azóta is több halálos támadást indított izraeliek ellen. A legutóbbi, kedd éjszakai rakétatámadás célt tévesztett, egy palesztin kisgyerek életét követelte, nyolc másik megsebesült. Mohamed Dahlan, a polgári ügyek minisztere szerint az, aki a tettet elkövette, „átveszi az izraeli megszállók helyét, és ártatlan palesztinoknak okoz szenvedést”. (haarec)

Több száz embernek azonban állítólag éjszaka sikerült beszivárognia Gázába és elvegyülni a helybéliek között – legalábbis ezt állították a telepesek (a Jesa tanács) vezetői a Haarecnek. Elmondták azt is, hogy utasították a beszivárgókat: ne álljanak ellen, ha a biztonsági erők le akarnák tartóztatni őket. A telepesek vezetői megígérték, hogy pénteken mindenkit hazaküldenek, és addig is megakadályozzák az erőszakot, az összecsapást a biztonsági erőkkel. Utóbbiak viszont nem csupán a palesztin rakétáktól tartanak, hanem provokációtól is.

Az erőszak elkerülése érdekében egy egész gázai zsidó telep, Necer Hazani lakosai úgy döntöttek: ma délelőtt önként leadják a fegyvereiket, és erőszakmentesen próbálják megvédeni az otthonukat.

A Jerusalem Post azt írta, hogy ezerszáz fegyvert tartanak nyilván Gázában.

MH-összeállítás

Comments are closed.