Forrás: Népszava

Az Országgyűlés elnöke szerint az elmúlt három évben nagyon harmonikus emberi és nagyon korrekt politikai kapcsolatok jellemezték együttműködését a köztársasági elnökkel. Szili Katalin – utolsó közjogi méltóságként – tett búcsúlátogatást a mandátuma leteltével a héten távozó Mádl Ferencnél. A házelnök megállapította: az államfő elnökként felülemelkedett politikai hovatartozásán. Szili ajándékba a parlamenti csengő kicsinyített mását vitte, amelyet – szavai szerint – ha az elnök megcsönget, ő ott terem. Az SZDSZ elnöke szerint Mádl Ferenc „méltó államfője volt Magyarországnak”. Kuncze Gábor levélben mondott köszönetet az államfőnek, kiemelve, hogy mindvégig felelősségteljesen, az alkotmány betűjét és szellemét maximálisan tiszteletben tartva járt el. Kuncze úgy fogalmazott: büszke volt, amikor Mádl kiállt a versenysemlegesség elve mellett, vagy amikor elítélte a 2002-es választásokat követő „hídfoglalást”, s nagyon hálás, amiért kegyelmet adott Simek Kittinek. Levélben mondott köszönetet az MSZP-frakció nevében Lendvai Ildikó is, a képviselőcsoport vezetője Mádl Ferencnek azért a munkáért, amelyet az ország érdekében végzett. (MTI)

Nagyköveti levél a romák helyzetéről

Olvasói levélben hívta fel a figyelmet a romák esélyegyenlőségének fontosságára George Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és Andrew Burton, a diplomáciai képviselet politikai osztályának munkatársa a roma holokauszt 61. évfordulója alkalmából. A Magyar Hírlapban közölt levélben az olvasható: a magyar kormánynak a romák megsegítésére tett dicséretes erőfeszítései ellenére maradtak még társadalmi egyenlőtlenségek. A cigányok között aránytalanul magas a munkanélküliség, és a roma iskolásokat gyakran szegregált tanulási környezetbe helyezik – írják. Megemlítik viszont a cigány kisebbségi önkormányzatok szervezetét, valamint, hogy az Európai Parlament két roma tagját Magyarország delegálta. (MTI)

Egypárti lesz a négypárti egyeztetés

Az előzetes jelzések szerint sem az MSZP, sem az SZDSZ, sem pedig az MDF nem megy el a Fidesz által mára kezdeményezett négypárti tárgyalásra, de a legnagyobb ellenzéki párt képviselője, Tállai András megjelenik az esemény helyszínén. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten kezdeményezett négypárti egyeztetést a vállalkozásokat szeptembertől érintő újabb járulékemelést jelölve meg a tárgyalás témájaként. Az MSZP szakmailag sem tartja indokoltnak az egyeztetést, mivel a törvénymódosítást az igazságosabb közteherviselés érdekében kezdeményezték. Az SZDSZ közölte: a felvetett kérdést a parlamentben kellett volna annak idején megvitatni. Az MDF tudatta: a többiek távolmaradása miatt nem jelenik meg. (MTI)

Comments are closed.