Forrás: Népszava

A gázai kivonulást ellenző telepesek szerda esti tiltakozó gyűlése a Gáza közeli Szderot városban a vártnál kevésbé harcias volt. Inkább amolyan „happeningre” emlékeztetett, a résztvevők meghallgatták a szónokokat, csevegtek egymással, majd a fiatalabbakat buszokon a kissé távolabbi Ofakim városba szállították, a többség pedig hazautazott. Nem voltak összetűzések vgy törvénysértések.

Mindez egészen másképpen végződhetett volna, ha az Iszlám Dzsihád emberei által kilőtt Kasszem-rakéta nem téveszt célt és Szderot helyett nem a közeli Bejt Lahija palesztin városra hullik – ahol egy férfit megölt, ötöt megsebesített. Az Iszlám Dzsihád tegnap közelményt bocsátott ki, amelyben „tévedésnek” minősíti a rakéta kilövését, „hiszen szervezetünk elrendelte a rakéta-támadások szüneteltetését az izraeli kivonulás befejezéséig”. Ha a rakéta nem téveszt célt és az eredeti célpontot találja el, a „tévedésnek” természetesen messzemenő következményei lehettek volna

Tegnap a tüntetők Ofakim városban pihentek és szórakoztak egészen az esti órákig, amikor ismét csatlakozott hozzájuk több ezer tüntető és újabb nagygyűlést rendeztek. A szervezők a gyűlés befejezése (és lapzártánk) utánra, azaz az éjjeli órákra „nagy menetelést” hírdettek a gázai Gus Katif zsidó településtömb felé. Miután azonban a rendőrség minden eszközzel meg akarja akadályozni a menetelők behatolását a gázai övezetbe, a telepesek vezetői felszólították a tüntetőket, próbáljanak egyénenként vagy kis csoportokban beosonni a határ mögé. Ezért továbbra is fennáll az erőszakos összetűzések veszélye – és nem is fog elmúlni a következő két hétben, mert a telepesek folytatni akarják tiltakozó akcióikat a gázai kivonulás kezdetéig, vagyis augusztus 15-ig, sőt, talán a kivonulás alatt is. A telepesek egy kis csoportja még azzal is fenyegetődzik, hogy településük felszámolása idején kollektív öngyilkosságot hajt végre.

Népszava online

Comments are closed.