Forrás: Népszava

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatolláh iktatta be hivatalába az ország júniusban megválasztott elnökét, Mahmúd Ahmadinezsádot szerdán Teheránban. Beiktatási nyilatkozatában, melyet Mohammed Hatami távozó államfő olvasott fel, az ajatolláh kijelentette: a tömeges részvétel az elnökválasztáson felért „az ellenségnek adott pofonnal”.

Hamenei beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy az iráni nép mindig a békét akarta, s ez így lesz a jövőben is. Beszédét mindenesetre „halál Amerikára, halál Izraelre” felkiáltással zárta. A beiktatott Ahmadinezsád átvette Hameneitől a kinevezéséről szóló iratot, és kezet csókolt a főpapnak. A 49 éves, ultrakonzervatív nézeteiről ismert politikus eddig Teherán főpolgármestere volt, és most ő Irán első világi államfője. Megbízatása négy évre szól. A június 24-i választást váratlanul, a szavazatok 61,69 százalékának megszerzésével nyerte meg.

Hivatalba lépését felfokozott nemzetközi aggodalom kíséri, mert nem tudni, hogy elnöksége alatt milyen irányt vesz az ország atomprogramja, s Teherán külpolitikai irányvonala feltehetően keményedni fog. Mindenesetre első elnöki szavaival a nukleáris fegyverek világméretű felszámolása mellett szállt síkra.

Ahmadinezsád megválasztásával Iránban az összes hatalmi ág a konzervativ erők kezébe került. Belpolitikai téren felvetődik a kérdés, mi lesz a politika, a társadalom és a kulturális élet megreformálásával, amelyre Hatami törekedett elnökségének nyolc éve alatt. Az új elnök egyébként „mérsékelt kormányzást” ígért.

Lemondott tisztségéről szerdán az iráni állami hírügynökség (IRNA) vezetője. Abdullah Naszeri az utóbbi öt évben irányította a hírügynökséget, és Mohammed Hatami előző köztársasági elnök, valamint a nevéhez fűződő reformpolitika hívének számít. Lemondása egybeesik a konzervatív Ahmadinezsád hivatalba lépésével.

MTI-információ

KERETBE!!!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerdán ismét felszólította Iránt, hogy ne törje fel az iszfaháni uránfeldolgozó létesítményt lezáró pecséteket és várjon jövő hétig kényes nukleáris tevékenységének felújításával, amit Teherán máris visszautasított. Közölte: reményei szerint már aznap újra tudja indítani az uránátalakító munkálatokat a létesítményben, jóllehet az EU kemény hangvételű nyilatkozatban figyelmeztette, hogy e lépés véget vet az iráni atomprogramról két éve folytatott tárgyalásoknak.

Képalá:

Hamenei átadja Ahmadinezsádnak a kinevezési okiratot Fotó: Reuters

Comments are closed.