Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 3. 12:34

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatolláh iktatta be hivatalába az ország júniusban megválasztott elnökét, Mahmúd Ahmadinezsádot szerdán Teheránban.

„Gratulálok az iráni népnek választásáért, és megerősítem, hogy kinevezem Mahmúd Ahmadinezsádot az Irán Iszlám Köztársaság elnökévé” – jelentette ki az ajatollah abban a nyilatkozatban, amelyet Mohammed Hatami távozó államfő olvasott fel. Az ajatolláh szerint a tömeges részvétel az elnökválasztáson felért „az ellenségnek adott pofonnal”.

Hamenei beiktatási beszédében hangsúlyozta: az iráni vezetőknek semmilyen joguk sincs arra, hogy feladják a nép gazdasági és politikai jogait, hanem kötelességük megvédelmezni azokat. Ezt követően azt hangoztatta, hogy az iráni nép mindig a békét akarta, s ez így lesz a jövőben is. Beszédét „halál Amerikára, halál Izraelre” felkiáltással zárta. A beiktatott Ahmadinezsád átvette Hameneitől a kinevezéséről szóló iratot, és kezet csókolt a főpapnak. A 49 éves, ultrakonzervatív nézeteiről ismert politikus eddig Teherán főpolgármestere volt, és most ő Irán első világi államfője. Megbízatása négy évre szól. A június 24-i választást váratlanul, a szavazatok 61,69 százalékának megszerzésével nyerte meg.

Hivatalba lépését felfokozott nemzetközi aggodalom kíséri, mert nem tudni, hogy elnöksége alatt milyen irányt vesz az ország atomprogramja, s Teherán külpolitikai irányvonala feltehetően keményedni fog. Ahmadinezsád akkor került a második legmagasabb iráni közjogi méltóság tisztébe, amikor Iránt eddig még sohasem látott mértékben fenyegeti az a veszély, hogy felújított atomprogramja miatt az ENSZ megbélyegzi.

Mindenesetre első elnöki szavaival a nukleáris fegyverek világméretű felszámolása mellett szállt síkra. „Irán a tartós és igazságos béke megteremtését óhajtja” – jelentette ki. Megfigyelők szerint Ahmadinezsád megválasztásával Iránban az összes hatalmi ág a konzervativ erők kezébe került. Belpolitikai téren felvetődik a kérdés, mi lesz a politika, a társadalom és a kulturális élet megreformálásával, amelyre Hatami törekedett elnökségének nyolc éve alatt. Az új elnök egyébként „mérsékelt kormányzást” ígért.

(MTI)

Comments are closed.