Forrás: NOL

„Halál Amerikára, halál Izraelre”

Hírösszefoglalónk, 2005. augusztus 4. 00:00

Tegnap Teheránban beiktatták Irán új elnökét, Mahmud Ahmadinezsadot. Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője, tényleges ura e mondattal zárta beiktatási beszédét: „Halál Amerikára, halál Izraelre”.

Az új elnök első napja máris súlyos nemzetközi válságba torkollt. A szélsőséges konzervatív hírében álló vezető politikus emberei megerősítették: Irán fittyet hány a nemzetközi közösségre, az egyezményekre, és elindítja urániumdúsítási programját. Nyugat-Európa és az Egyesült Államok úgy véli, Teherán „békés célúnak” kinyilvánított programja atomfegyver-gyártási szándékot takar.

A beiktatott Ahmadinezsad átvette Hameneitől a kinevezéséről szóló iratot, és kezet csókolt a főpapnak. A világ aggodalommal szemléli a Teheránban történteket, tartanak tőle, hogy az új elnök felgyorsítja az atomfegyverkezési programot, és az ország külpolitikájában is még inkább elszigetelődhet, szembekerülhet az ENSZ-szel. Ha ez bekövetkezne, gazdasági-politikai szankciókkal sújthatnák Teheránt. Ha pedig ezek sem állítanák meg Iránt, ismét napirendre kerülhet a katonai megoldás, a berendezések légi csapásokkal való tönkretétele.

A tárgyalásos megoldás, amelyet elsősorban az Európai Unió szorgalmazott, úgy tűnik, befulladt. Az EU-„hármak”: Németország, Nagy-Britannia, Franciaország közvetítési kísérlete, hogy az atom(fegyver)programról lemondó Iránt gazdasági-technológiai kedvezményekkel kárpótolják, kudarcot vallott. Az EU-hármakat Teherán az orruknál fogva vezette, hitegette, írja a nyugati média.

Ahmadinezsad megválasztásával Iránban a hatalmi ágak a klérus által irányított konzervatívok kezébe kerültek. Az államformáját „iszlám köztársaságként” megjelölő országban a tényleges hatalom nem a nép által megválasztott testületeké, hanem a muszlim főpapság által kijelölt „felügyelőké”.

Shirin Ebadi, a Nobel-békedíjas iráni emberjogi aktivista úgy véli, a korábbi elnök által támogatott, nyolc éve kezdett korlátozott reformok folytatódnak – írja a Reuters. Az előző elnök, Khatemi alatt valami megmozdult, a nők bátrabbjai némileg hátrébb tolhatták a fejükön a továbbra is kötelező iszlám kendőt, iráni viszonylatban liberálisabb újságcikkek is megjelenhettek.

Ahmadinezsad eddig Teherán főpolgármestere volt, és most ő az első elnök, akinek nincs iszlám egyházi tisztsége, formailag tehát „világi”. Megbízatása négy évre szól. A június 24-i választást váratlanul, a szavazatok csaknem kétharmadával nyerte meg.

Comments are closed.