Forrás: MA

Az Orbán Viktor lejáratására készült, bizonytalan eredetű irat útmutatásai alapján folytatja kommunikációs offenzíváját az MSZP.

2005.08.03 09:46 MNO

Simon Gábor, a szocialisták választmányi elnöke szerint a Fidesz elnöke kódoltan zsidózott tusnádfürdői beszédében.

Orbán Viktor mozgósítóképességéne gyengítése „kulcsfontosságú stratégiai cél”, erre a legalkalmasabb módszer a gyanúkampány – olvasható abban az iratban, amelyet a miniszterelnöki kabinet nyilvános kapcsolatok titkárságán használt papírfejléccel láttak el készítői, és amely miatt Braun Róbert, a Gyurcsány-kormány lemondott főtanácsadója magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett.

A dokumentum egyebek mellett a következőket tartalmazza: a gyanúkampányban nem fontos, hogy egy támadásnak van-e bármi igazságalapja, a fontos az, hogy a gyanú a célszeméllyel kapcsolatban minél többet szerepeljen a médiában.

Korábban a Magyar Nemzet megírta, hogy bár a dokumentum bizonytalan eredetű, mégis úgy tűnik, az MSZP pontról pontra alkalmazza az abban felvázolt kommunikációs témaköröket, hogy a volt miniszterelnök erkölcsi hitelességét megkérdőjelezzék saját biztos szavazói körében.

Simon Gábor szocialista választmányi elnök most az antiszemita kártyát vette elő. A képviselő ugyanis nem tudta máshogy, csak kódolt zsidózásként értelmezni az exkormányfő egyik, két héttel ezelőtti tusnádfürdői kijelentését, ami miatt szerinte az ellenzéki politikusnak elnézést kellene kérnie az MSZP levelezőlapjának aláírásával. Bár Orbán párttársa, Fónagy János szerint is szerencsétlen, félreérthető szavakat mondott a pártelnök, zsidó emberként mégis felháborítónak tartja az MSZP-s képviselő „aljas érvelését”, „megmagyarázhatatlan és megengedhetetlenül mocskolódó alapállását”, amivel szerinte egy magát baloldalinak tartó ember nem azonosulhat.

Az MSZP máris elővette az antiszemita kártyát, amelyről pontosan tudják, hogy nem igaz sem a Fideszre, sem Orbán Viktorra nézve – vélekedett a fideszes képviselő, aki felsorolta az előző ciklus több, a zsidóság érdekét és a holokauszt oktatását célzó intézkedését. Orbán Viktor két héttel ezelőtt Erdélyben a nemzeti baloldal szükségességéről beszélve azt mondta: „Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek.”

Bár Friderikusz Sándor érdeklődésére – Lehet, hogy ön antiszemita? – Orbán elmondta, egy demokrata nem lehet antiszemita, ám a vád újból megfogalmazódott. Újhelyi István, az MSZP alelnöke szerint az elmúlt időszak legszégyenletesebb teljesítményét nyújtotta Orbán Viktor azzal, hogy Friderikusz kérdésén öt másodpercig gondolkodott. A képviselő ebben a pár másodpercben „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika” megnyilvánulását látta meg.

A gyanúkampány a Fidesz elnökével szembeni támadások módszerére vonatkozóan úgy fogalmaz, hogy olyan „homályos gyanúsításokkal” kell az ellenzéki politikust hitelteleníteni, ami ellen szinte lehetetlen védekezni. Az irat Orbán Viktor politikai múltját, elhivatottságát és családi életét tartja olyan területeknek, amelyeket támadni kell, más mellett szőlőügyei, ingatlanjai, barátai vagy Varga Tamás büntetőügyei apropóján.

A Fidesz volt gazdasági tanácsadójával kiemelten foglalkozik a Népszava is, mely Orbán honlapján nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekből szemezget. A politikusról 1987-ben készült jelentés – amelynek igazságtartalma megkérdőjelezhető – szerint Vargát „Orbán gyűlöli, mert zsidó a származása”. Tamás Gáspár Miklós filozófus viszont a volt miniszterelnök védelmére kelt a lapban, aki publicisztikájában azt írta, hogy „az 1989 előtti diktatúra ellenfeleiről az iratokat AZ ELLENSÉGEINK állították öszsze”.

Az egyetemi tanár szerint nem igaz az, hogy a fiatal Orbán Viktor antiszemita lett volna, sőt „a zsidókkal kapcsolatban mohó érdeklődés és heves rokonszenv jellemezte”. – Orbán Viktor nemzedéke abban reménykedett, hogy Magyarországon abba lehet hagyni azt, meg lehet szabadulni attól, hogy mindenből zsidókérdést csináljanak – olvasható Tamás Gáspár Miklósnak a Népszavában augusztus 1-jén közzétett írásában.

Az MSZP-ben a Magyar Nemzet információi szerint folynak az egyeztetések Ron Werber kommunikációs tanácsadóval – a tárgyaló felek között állítólag az anyagi feltételek ügyében van nézetkülönbség -, akitől a negatív kampány és az utcai politizálás megszervezését várják a Köztársaság téren. Más szocialista források szerint az izraeli szakember már a pártnak dolgozik, és az Orbán család állítólagos vagyonosodását vizsgáló bizottság munkáját övező sajtókampány már az ő munkájának a jegyeit viseli magán.

Comments are closed.