Forrás: Index

Tízezrek tüntettek kedd este az izraeli Szderót városában, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek küszöbön álló kiürítése ellen. A Gázai övezet és Izrael határa közelében fekvő településen a megmozdulás szervezői szerint ötvenezren, míg a rendőrség becslése szerint 25 ezren tüntettek.

Több tízezren tüntettek (Fotó: EPA)

A kivonulás ellenzői ezzel kétségbeesett kísérletet tettek arra, hogy megakadályozzák a 21 gázai övezeti zsidó telep augusztus 17-én megkezdeni tervezett kiürítését. A tüntetők a kivonulást a Bibliában szereplő zsidó területekre vonatkozó izraeli igények elárulásának tekintik, ezért ellenzik a telepek felszámolását. A tüntetők haragjának egyik célpontja Ariel Saron izraeli miniszterelnök volt. „Az egész nép bízott benned, de Te elárultál bennünket” – hirdette a tömegben az egyik transzparens, amely mögött a kivonulást kezdeményező Saron fényképe volt látható.

A megmozdulás végén a tüntetők elénekelték az izraeli himnuszt, majd autóbuszokkal a Gázai övezet határától 20 kilométerre – a palesztin rakéták hatótávolságán kívül – fekvő Ofakím izraeli városba, hogy ott töltsék az éjszakát.

Comments are closed.