Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 4. 00:00

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tegnap sokadszorra figyelmeztette Iránt, hogy ne törje fel az iszfaháni uránfeldolgozó létesítmény pecsétjeit, ne indítsa el az urándúsító berendezéseket, azaz ne kapcsolja be a centrifugákat. Nagy kompromisszumkészséget tanúsítva a szervezet arra kérte az irániakat, ha már úgyis elindítják, akkor legalább egy hetet várjanak. Ennyi idő alatt a bécsi szervezet emberei elhelyezik a nemzetközileg előírt ellenőrző-berendezéseket.

Irán visszautasította a követelést. Javier Solana, az EU „külügyminisztere” a német Capital című folyóiratnak nyilatkozva még ad egy lehetőséget Teheránnak. „Ahmadinezsad, az új elnök stratégiai döntés előtt áll. Vagy él a nemzetközi együttműködés lehetőségével, vagy folytatja útját a nemzetközi elszigetelődés felé.” Irán ki akarja erőszakolni az EU-ból, hogy ismerje el Teherán jogát az urániumdúsításhoz.

Izraeli repülők 1981-ben másfél perc alatt lerombolták az osiraki, francia segítséggel épült atomerőművet, amelyet Irak bombakészítéshez alkalmas uránium előállítására akart felhasználni. Az USA „bunkerbontó” bombákkal kísérletezik, amelyek mélyen a föld alá épített berendezéseket is képesek megsemmisíteni. Amerikai stratégiai tervezők olyan, mélyen a föld alatt robbanó, kis teljesítményű nukleáris bombákon, rakétákon is gondolkodnak, amelyek erős földmozgást, kisebb földrengést idéznek elő, összemorzsolva az akár több száz méterrel a felszín alá telepített létesítményeket is.(D. P.)

Comments are closed.