Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli rendőrség szerint mintegy 10 ezer, a tüntetők szerint viszont 40 ezer tiltakozó érkezett Szderotba, a palesztin a rakéták gyakori célpontjául szolgáló Gázai övezet melletti izraeli városkába.

Az izraeli tévéhíradó szerint az elszakadási terv ellen küzdő telepesek azt tervezik, hogy buszokkal még az éjjel átmennek egy másik Nedvev sivatagi városkába Ofakinba, ahol lesátoroznak. Az esti szderoti tömegdemonstráción beszédet mondott a telepesek vezetője, az izraeli országgyűlés, a knesszet elnöke és több más fontos politikus, olyanok, akik ellenzik az egyoldalú kivonulást.

A rendőrség és a katonaság több ezres sorfallal próbálja megakadályozni, hogy a tüntetők a közeli Gázai övezet felé tartsanak, hogy beszivárogva az ottani zsidó településekre megnehezítsék a kéthét múlva esedékes kitelepítést. A telepesek egyik vezetője szerint a tiltakozók szerdán este újra megpróbálják a Gáza felé menetelést.

A kétnapos tiltakozó akciót a kormány először betiltotta, majd a rendőrség módosított útvonalon engedélyezte a felvonulást. Az Ariel Saron miniszterelnök nevével fémjelzett, a hónap közepére tervezett gázai kivonulási tervvel a közvélemény-kutatások szerint az izraeliek többsége egyetért.

MR

Comments are closed.