Forrás: Stop!

Roma holokauszt Időpont: 2005-08-02 19:55:34

Koszorút helyeztek el a parlamenti pártok, a meghívott nagykövetségek és az Országos Cigányönkormányzat képviselői az OCÖ székháza előtt ma délután. Tették ezt a roma holokauszt emléknapja alkalmából. Augusztus 2-án van 61 éve, hogy bezárták Auschwitzban bezárták a romák gyilkolására telepített tábort.

A gyászos megemlékezés a cigányhimnusz roma és magyar nyelven történő eléneklésével kezdődött. Az egybegyűltek között már kevés túlélő akadt, de a borzalmakról mindannyian ugyanúgy gondolkodtak. Pártállásra, vallásra és világnézetre való tekintet nélkül senki sem vitatja, hogy a II. világháborúban történteknek nem szabad megismétlődniük.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter így emlékezett: a cigánytábor, a háromezer ember 1944. augusztus 2-án az égbe ment. Kellett a hely a zsidó deportáltaknak.

– Érdemes csendben lehajtani fejünket az áldozatok előtt, hogy szemünk végigkísérje azt az árnyékot, amely átnyúlt a vészkorszakon, a fájdalmakat elfojtó, és a romák felemelkedésének ígéretét fekete vonatokon utaztató rendszerváltással. És hol a vége? A villamoson, az orvosi rendelőkben, az önkormányzatok fogadóóráin, az iskolai felvételiknél, a lebutított roma kultúrában.

A miniszter kitért rá, hogy statisztikai adatok szerint egy roma fiatalnak hatszor kevesebb az esélye egy középiskolába való bejutásra, mint egy nem romának, illetve 50-szer kevesebb az esélye, hogy egy egyetemen tanulhasson. Egy cigányember várható élettartama 10 évvel rövidebb, mint egy nem cigányé.

Göncz Kinga szerint mindez évtizedes programot és feladatot ad az egész társadalomnak.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke emlékeztetett rá, hogy a náci haláltáborokban több tízezer romát hurcoltak meg és pusztítottak el.

– Jó látni, hogy a mai napon a társadalmi szervezetek, a magánemberek és a politikusok kiemelt figyelmet szentelnek a romák megaláztatásának. Örülök annak, hogy roma és nem roma politikusok együtt emlékeznek a roma és zsidó holokauszt áldozataira.

A politikus szerint a cigányság komoly összefogással megerősödhet, és akkor esélyt sem adnak arra, hogy a 61 évvel ezelőtt történtek még egyszer előforduljanak.

– Annak a nemzetnek, amely kezet nyújt, szintén kezet nyújtanak – tette hozzá.

Kállai Katalin, az MSZP elnökségi tagja megemlékező beszédében a cigányság folytonos megaláztatására helyezte a hangsúlyt.

– Semmi más bűnük nem volt a meggyilkoltaknak, csupán annyi, hogy romának születtek. Kérdezem én! Bűn-e az, ha valaki romának születik. Azoknak a túlélőknek a szívéből, akik hazajöttek, nem lehet a haláltábor emlékét kitörölni. A borzalmakat nem lehet semmissé, tenni, hisz ez egy tragédia. Egy olyan tragédia, amely sajnos megtörtént. Mennyi művész, mennyi költő lehetett volna köztük? Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy gondolkodjunk – mondta és megemlítette, hogy a roma holokauszt áldozatainak még mindig nincs emlékművük. Szeretné, ha jövőre ez is megvalósulna.

– Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke emlékeztettet rá: arról, amire ma emlékezünk, évtizedeken keresztül nem volt szabad beszélni. Mi több, nem is tudtunk arról, hogy ezek egyáltalán megtörténhettek embertársainkkal.

-Az elkövetőknek fabatkát sem ért az emberi élet és annak méltósága. Nem elég azonban csak emlékezni, tenni is kell ellene. Vallom, hogy a roma holokauszt nem csak a roma emberek problémája, hanem egész Európáé, így a magyarságé is.

Schmitt ezután beszédét megszakítva köszöntötte a vendégek között álló Mohácsi Viktóriát és Járóka Líviát, akik szerinte méltóképpen képviselik Európában a magyar cigányság ügyét.

– Szívünkben nincs helye a gyűlölködésnek. Aminek helyet kell biztosítani, az a szeretet és a tolerancia.

– Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének tagja rámutatott: alig néhány ember akadt, aki tenni mert vagy próbált a történtek ellen annak idején. Szégyen, hogy ezek így megtörténhettek.

– Micsoda szörnyűség az is, hogy nem mondhatjuk, hogy mindez 61 évvel ezelőtt történt és már biztosan nem fog megismétlődni. Alig 300 kilométerre (Budapesttől) tőlünk egy évtizede bosnyákok, szerbek és horvátok gondolkodás nélkül halomba ölték egymást. Egyetlen nap alatt nyolcezer embert öltek meg!

Fodor kiemelte, hogy a romáknak manapság nem csupán az előítéletekkel kell megküzdeniük, hanem egy óriási társadalmi hátránnyal is.

Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja szerint a mai megemlékezés résztvevői is amellett tettek hitet, hogy nem sikerültek azoknak céljaik, akik azt szerették volna, hogy elfelejtsük a bűnöket.

– Pozitív fejleménye a magyar társadalomnak, amikor roma és nem roma magyarok közösen drukkolnak egy tehetségkutató roma versenyzőjének, vagy közösen hallgatják a Rádió C. színvonalas műsorát.

– Az OCÖ székházában a mai napon nyitották meg a roma művészek, a témát feldolgozó kiállítását.

Kóré Károly

Comments are closed.