Forrás: Népszava

Kompromisszumra jutott az izraeli rendőrség és a telepesek vezetősége a gázai kivonulás és a térség zsidó településeinek felszámolása ellen tervezett tiltakozó nagygyűlés ügyében. A telepesek Szderot városban, a települések közvetlen közelében akarták megtartani a gyűlést, utána pedig a települések felé vonulni. A rendőrség és a hadsereg ezt ellenezte, de végül megegyezés született, így Szderotban tegnap este csak néhány óráig tartó gyűlést rendeztek korlátozott számú résztvevővel. Ezután Ofakim nevű településre szállították őket.

A telepesek péntekig akarnak a városban maradni, hogy minél több rendőrt és katonát „kössenek le” és így akadályozzák az előkészületeket a gázai kivonulásra. Sőt, terveik szerint Ofakimból megpróbálnak beszivárogni a gázai övezet településeibe – amit a hadsereg minden eszközzel meg akar akadályozni. Ezért továbbra is fennáll az erőszakos összetűzések veszélye.

A hadsereg azért is ellenezte a gyűlés megtartását Szderotban, mert e helységbe csapódott be a legtöbb Hamász által kilőtt Kasszám rakéta. A biztonsági szervek tartottak tőle, hogy a Hamász szélsőségesei nem állnak ellen a kísértésnek és épp akkor lövik Szderotot rakétákkal, amikor 30-35 ezer tüntető özönlik az alig 20 ezer lakost számláló városba. Mint egy izraeli hírmagyarázó megjegyezte, ezzel a szélsőséges telepes-vezetők féltve őrzött vágyait váltanák valóra, mert a támadás ürügyül szolgálna a kivonulás elhalasztására vagy lemondására. De maguknak a palesztinoknak is rossz szolgálatot tennének: Zeév Bojm helyettes védelmi miniszter ugyanis elmondta, ha a palesztinok tüzet nyitnak a kivonulás előtt vagy alatt, a hadsereg a megtorló intézkedések jegyében behatol a palesztin menekülttáborokba és legalább 12-14 napig marad ott.

Az elmúlt 48 órában azonban inkább az izraeli-palesztin párbeszédé volt a főszerep. A gázai palesztin biztonság vezetők tízezer rendőrt kívánnak felvonultatni a zsidó települések közelében, hogy megakadályozzák a támadásokat, valamint a fosztogatást. A tervek szerint az izraeli hadsereg minden kiürített települést annak rendje és módja szerint hivatalosan át fog adni a Palesztin Hatóság képviselőjének. Kilátás van arra is, hogy nemzetközi segítséggel megegyezés szülessék a telepesek lerombolandó házai törmelékének felhasználásáról illetve elszállításáról.

Izrael és Egyiptom megállapodott abban, hogy szeptember közepéig az izraeli hadsereg elhagyja a Gázát Egyiptomtól elválasztó ún. Filadelfi-vonalat. A határvonalon 750 egyiptomi rendőrt helyeznek el és Egyiptom kötelezettséget vállalt, hogy törekedni fog a fegyvercsempészés megakadályozására – habár izraeli biztonsági körök szerint kevés esély van rá, hogy e kötelezettséget teljesíteni is fogja.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.