Forrás: MA

Orbán Viktor „kerek öt másodpercig” gondolkozott azon, mit válaszoljon arra a riporteri kérdésre, hogy antiszemita-e – mondta Újhelyi István, az MSZP alelnöke kedden az MTI-nek. A Fidesz szóvivője szerint a kormánypártiak a hatalom megtartása érdekében „a legocsmányabb rágalmaktól sem riadnak vissza”.

2005.08.02 18:20 MTI

Hozzátette: az öt másodperces gondolkodás után a Fidesz elnöke csupán annyit tudott mondani, „nem hinném”. Újhelyi István szerint ezzel a nagyobbik ellenzéki párt vezetője az elmúlt időszak legszégyenletesebb teljesítményét nyújtotta. „Egy demokrata nem gondolkozhat öt másodpercig azon, hogy antiszemita-e. Egy demokratának erre azonnal, kertelés nélkül, belső meggyőződésből és hittel kell egyértelmű nemmel válaszolnia” – fogalmazott. Szavai szerint ez a kihagyás az ellenzéki pártvezér politikájának „esszenciája”, „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika megnyilvánulása”.

A Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnapi műsorában a Fidesz elnöke arra a kérdésre, „lehet, hogy ön antiszemita?”, azt mondta: „nem hinném. A napokban, talán két-három hete jártam Izraelben, például ott ezt nem mondták. De ha komolyan vesszük a kérdést (…), és vegyük komolyan, hiszen ez egy súlyos kérdés, akkor azt tudom mondani, hogy egy demokrata sohasem lehet antiszemita. A két dolog kizárja egymást.” Az MSZP alelnöke szerint: Orbán Viktor oda jutott, mérlegelnie kell, a politikai hasznosság szempontjából milyen válasz előnyös egy ilyen kérdésre.

A Fidesz elnöke az egyik pillanatban még a legliberálisabb demokrata, majd balról „előzi a Munkáspártot”, és ha érdekében áll, a radikális jobboldali tábor felé nyit tusnádfürdői beszédében, elrejtett kódolt zsidózással – vélekedett Újhelyi István. Hozzáfűzte: elvárják, hogy a Fidesz elnöke az MSZP által készített levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett.

Révész: „Nem riadnak vissza a legocsmányabb rágalmaktól sem”

A Fidesz szóvivője a nyilatkozatra reagálva leszögezte: „Könnyű lenne frappánsan azt válaszolni, hogy Újhelyi Istvánnak két napig kellett gondolkodnia azon, milyen mondvacsinált ürüggyel kössön bele a Fidesz elnökébe. Sajnos azonban ennél többről van szó”. Révész Máriusz az MTI-hez eljuttatott közleményben hozzátette: az MSZP az elmúlt 15 év legaljasabb, legszégyenteljesebb negatív kampányát indította el az elmúlt hetekben, ami egy évig fog tartani.

„A hatalom elvesztésétől való félelmükben semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, még a legocsmányabb rágalmaktól sem. Minden alkalmat megragadnak, hogy bemocskolják politikai riválisukat” – írta. A szóvivő szerint az ügyben a legszomorúbb az, hogy „demokratának tartja magát egy olyan ember, aki minden alap nélkül antiszemitizmussal vádolja meg egy embertársát”. „Antiszemitizmussal megvádolni valakit pedig éppen olyan bűn, mint antiszemitának lenni” – fűzte hozzá a közleményben.

Comments are closed.