Forrás: MA

Orbán Viktor Fidesz-elnök vasárnapi televíziós interjújában „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika” nyilvánult meg – mondta Újhelyi István, az MSZP alelnöke kedden az MTI-nek. Orbán Viktor „kerek öt másodpercig” gondolkozott azon, mit válaszoljon arra a riporteri kérdésre, hogy antiszemita-e – mondta a kormánypárti politikus.

2005.08.02 16:35 MTI

Hozzátette: az öt másodperces gondolkodás után a Fidesz elnöke csupán annyit tudott mondani, „nem hinném”. Újhelyi István szerint ezzel a nagyobbik ellenzéki párt vezetője az elmúlt időszak legszégyenletesebb teljesítményét nyújtotta. „Egy demokrata nem gondolkozhat öt másodpercig azon, hogy antiszemita-e. Egy demokratának erre azonnal, kertelés nélkül, belső meggyőződésből és hittel kell egyértelmű nemmel válaszolnia” – fogalmazott. Szavai szerint ez a kihagyás az ellenzéki pártvezér politikájának „esszenciája”, „a haszonleső, elvek nélküli, szélkakas politika megnyilvánulása”.

A Magyar Televízió A szólás szabadsága című vasárnapi műsorában a Fidesz elnöke arra a kérdésre, „lehet, hogy ön antiszemita?”, azt mondta: „nem hinném. A napokban, talán két-három hete jártam Izraelben, például ott ezt nem mondták. De ha komolyan vesszük a kérdést (…), és vegyük komolyan, hiszen ez egy súlyos kérdés, akkor azt tudom mondani, hogy egy demokrata sohasem lehet antiszemita. A két dolog kizárja egymást.” Az MSZP alelnöke szerint: Orbán Viktor oda jutott, mérlegelnie kell, a politikai hasznosság szempontjából milyen válasz előnyös egy ilyen kérdésre.

A Fidesz elnöke az egyik pillanatban még a legliberálisabb demokrata, majd balról „előzi a Munkáspártot”, és ha érdekében áll, a radikális jobboldali tábor felé nyit tusnádfürdői beszédében, elrejtett kódolt zsidózással – vélekedett Újhelyi István. Hozzáfűzte: elvárják, hogy a Fidesz elnöke az MSZP által készített levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett.

Comments are closed.