Forrás: SG

A nyolc gyanúsítottat – a tervek szerint – a lakóhelyükön, Észak-Karolinában állítják majd bíróság elé. A hatóságok annyit árultak el róluk, hogy 26 és 48 év közöttiek és a „warezélet nagyhalairól van szó”.

Az őrizetbe vett személyek még az FBI által indított korábbi razziák során buktak le. A nyolc felhasználó először a FastLink nevű, gyakorlatilag az egész világra kiterjedő FBI-akció során került a hatóságok érdeklődésének a középpontjába és az idén júniusban végrehajtott Site Down nevű akcióban fogták el őket.

Mint ismeretes, idén júniusban számos razziára sor került a nemzetközi szoftver-, film- és zenekalózok ellen. A Site Down hadművelet során az Egyesült Államokban és további tíz országban világszerte az FBI és a vele együttműködő nemzeti rendőri szervek összesen 90 házkutatást tartottak, amelyek célja a nemzetközi warezhálózat meggyengítése, illetve esetleges felszámolása volt. Amerikai lapértesülések szerint a hatóságok az akcióknál beépített emberek segítségét is igénybe vette, akik pontos információkkal tudtak szolgálni a warezélet mindennapjairól, a warezhálózat felépítéséről és a legfőbb vezetőiről.

Az amerikai hatóságok a nyolc személyen kívül a közeljövőben további felhasználók ellen is vádat akarnak emelni. „A hatóságok a nemzetközi online kalózhálózat vezetőit igyekeztek elfogni.” – nyilatkozta John C. Richter, az FBI egyik ügyvédje a ZDNet híroldalnak. A nyolc személy őrizetbe vételét egy összesen 15 országra, az Egyesült Államokra, Ausztráliára, Belgiumra, Kanadára, Dániára, Franciaországra, Németországra, Magyarországra, Izraelre, Szingapúrra, Spanyolországra, Svédországra, Hollandiára, Portugáliára és Nagy-Britanniára kiterjedő vizsgálat előzte meg.

Robert Clifford, az FBI különleges ügynöke szerint ezúttal is bebizonyosodott, hogy aki komoly szerzői jog-sértéseket követ el, azt bárhol a világon, így például Magyarországon is fel lehet kutatni, bíróság elé lehet állítani és felelősségre lehet vonni.

Comments are closed.