Forrás: MA

Simon Gábor politikus szerint az ellenzéki pártvezér „genetikai meghatározottságra” vonatkozó megjegyzését nem lehet másként értelmezni, mint egyfajta kódolt zsidózást.

2005.08.01 16:47 MTI

Az MSZP azt kéri Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy egy levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus szerint az ellenzéki pártvezér „genetikai meghatározottságra” vonatkozó megjegyzését nem lehet másként értelmezni, mint egyfajta kódolt zsidózást. Hozzátette: levelezőlapot készítettek, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Fidesz elnöke visszavonja a mondatot, és arra kérik Orbán Viktort, hogy a lapot aláírva küldje vissza az MSZP-frakcióhoz.

A sajtótájékoztatón lejátszott felvétel szerint Orbán Viktor július 23-án Tusnádfürdőn, a XVI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor záró napján azt mondta: „nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek”.

Simon Gábor azt tudakolta, miféle genetikai meghatározottságról beszélt a Fidesz elnöke, csak nem azt a sort folytatta, amelyben megemlítette Kun Bélát, Rákosi Mátyást, de Kádár Jánost nem. Hozzátette: lehet, hogy azért nem említette Orbán Viktor, mert nem illik bele az általa vázolt genetikai sorba. „Mondjuk ki, (…), ezt az elfogadhatatlan mondatot nem lehet másként értelmezni, mint egyfajta kódolt zsidózást” – fogalmazott. A választmányi elnök kitért arra az Orbán Viktorral készült interjúra, amelyet vasárnap este tette közzé a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

A Fidesz elnöke a műsorban arra a kérdésre, „lehet, hogy ön antiszemita?”, azt mondta: „nem hinném. A napokban, talán két-három hete jártam Izraelben, például ott ezt nem mondták. De ha komolyan vesszük a kérdést (…), és vegyük komolyan, hiszen ez egy súlyos kérdés, akkor azt tudom mondani, hogy egy demokrata sohasem lehet antiszemita. A két dolog kizárja egymást.”

Az MSZP választmányának elnöke közölte: egyetért Orbán Viktorral, hogy egy demokrata nem lehet antiszemita, de egy demokratának egy ilyen kérdésre egyértelmű választ kell adnia. „Rossz mondatokból rossz politika épülhet. Tudni kell, hogy kirekesztésre, megbélyegzésre, genetikai kódoltságokra való utalásokra csak rossz, az ország szempontjából káros politika épülhet” – mondta Simon Gábor, hozzátéve, hogy határozottan visszautasítják Orbán Viktor „álságos és ártó” szavait. Hozzáfűzte: a rossz mondatokat nem magyarázni kell, hanem visszavonni, és megkövetni azokat, akiket ezek a mondatok okkal sértenek.

Az MSZP által készített levelezőlapon az alábbi szöveg olvasható: „Én, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ezúton követem meg mindazokat, akiknek hazafiságát tusnádfürdői beszédemmel kétségbe vontam, akiket kirekesztettem a nemzetből és megbélyegeztem. Bocsánat. Orbán Viktor”

Comments are closed.