hírek

sofar, 2005. augusztus 01. 22:18  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 2. 00:00

Elhunyt Kránitz Lajos

Váratlanul elhunyt Kránitz Lajos. A Budapesti Kamaraszínház Jászai Mari-díjas színművészét hétfőn, 62 éves korában érte a halál. Pályáját a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1966-ban Szolnokon kezdte, majd játszott a veszprémi Petőfi Színházban. 1971-1985 között a József Attila Színház, 1985-től a Budapesti Kamaraszínház művésze volt. 1984-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Főbb színházi szerepei: Makra Ferkó Kertész Ákos darabjában, John Proctor Miller Salemi boszorkányok című drámájában, Lennie Steinbeck Egerek és emberek című alkotásának adaptációjában és az öreg Moor szerepe Schiller Haramiákjában. Számtalan magyar filmben is szerepelt. A Magyar Televízió nézői leginkább a Dallas-sorozatból ismerhetik, amelyben Jockeynak kölcsönözte hangját hosszú éveken keresztül. Kránitz Lajost a Budapesti Kamaraszínház és a József Attila Színház saját halottjának tekinti. (MTI)

Szlovák kulturális napok

A szlovák kultúra napjai címmel csaknem egy hónapos programsorozatot rendez szeptember 10-től a budapesti Szlovák Intézet. Budapest mellett Pécs, Szeged, Miskolc, Békéscsaba, Tótkomlós, Szarvas, Kaposvár és Gödöllő ad otthont a képzőművészeti, zenei, irodalmi eseményeknek, színházi előadásoknak. A megnyitón szeptember 10-én Donizetti Roberto Devereux című operájának koncertváltozata hangzik el a Művészetek Palotájában. A zárórendezvényen, október 8-án Donizetti egy másik művét, Az ezred lánya című operáját adja elő a Szlovák Nemzeti Színház Operatársulata az Operában. Ezenkívül lesz Koloman Sokol életmű-kiállítás, naiv festők munkáiból összeállított tárlat, fotókiállítás, bemutatkozik Selmecbánya, elhangzik néhány a szlovák zsidóság dalaiból, vetítenek a legfrissebb szlovák filmtermésből, fellép a besztercebányai Táncszínház és a kassai Állami Színház balett-társulata. (S. M.)

Humorkonferencia

A humor szerepe a magyar irodalomban címmel rendeznek konferenciát ma délelőtt fél tizenegytől a Békés Megyei Könyvtárban (Békéscsaba, Derkovits sor 1.). Este fél kilenctől a Gyulai Várszínházban folytatódik a program, ahol írók, költők olvassák fel műveiket. (Munkatársunktól)

Anyanyelvi tábor

Felvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyar középiskolások magyarországi kortársaikkal együtt bővítik kulturális ismereteiket, csiszolják anyanyelvtudásukat a hétfőn Győrött megnyílt nemzetközi anyanyelvi táborban. Negyven diák részvételével az idén már 22. alkalommal rendezik meg a tábort, amelynek célja változatlan: a programok a nemzettudat erősítését, az anyanyelv ápolását szolgálják. (MTI)

Comments are closed.