Forrás: Népszava

Ünnepélyes keretek között búcsúztatták hétfőn a honvédség és a szaktárca vezetői, a haderőnemi és az alakulati parancsnokok Budapesten Mádl Ferencet, a Magyar Köztársaság második elnökét, fegyveres erőinek főparancsnokát. A leköszönő elnök beszédében mindenek előtt a hadsereg sajátságos,a haza értékeit védő, annak sorsával összekapcsolódó közösségi erejét hangsúlyozta, amelyhez, mint testülethez is, mindíg vonzódott. Miután az államfő köszönetet mondott a nemzet fennmaradásán munkálkodó katonáknak, Juhász Ferenc szakminiszter arra emlékeztetett, hogy a köztársasági elnök ugyanazt szolgálja, mint a honvédség: az ország biztonságát és a nemzet egységét. Kiemelte Mádl haderővel szembeni empátiáját és a katonák tekintélyének védelmét, majd egy díszes szablyával ajándékozta meg az elnököt.

Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a budapesti Sándor-palotában búcsúzott el az államfőtől. Holló kijelentette: sikeresen indítványozó köztársasági elnök volt Mádl Ferenc, és hivatali mandátuma lejártával az alkotmányosságról legalább ilyen szinten gondolkodó személyiségnek adja át a posztot. Hozzáfűzte: Mádl Ferenc különösen hivatali mandátuma második részében volt intenzív államfő, sok indítványt küldött az Alkotmánybírósághoz és gondolkodása az alkotmányosságról legtöbbször megegyezett a testületével. Lomnici Zoltán megfogalmazása szerint nagyon jó és korrekt volt az együttműködés a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság között, az államfő gyakran megszólalt a bírói függetlenség biztosítása érdekében. (MTI)

Újra téma a receptírás joga

Bírálta a kormány gyógyszerkasszával kapcsolatos intézkedéseit a Fidesz országgyűlési képviselője: Frajna Imre szerint a kapkodás helyett a kormánynak átgondoltan kellene változtatnia a gyógyszertámogatás rendszerén. Az ellenzéki párt szakpolitikusa elmondta: a tárca legutóbbi döntése szerint a magánorvosok nem írhatnak fel 90 vagy 100 százalékos támogatottságú gyógyszert. Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke reagálásában elmondta: nem az orvosok gyógyszerfelírását korlátozza ez a rendelet, hanem azon magánorvosokét, akiknek nincs szerződése a biztosítóval, és így írnak fel a közfinanszírozás terhére teljes támogatottságú gyógyszert. (MTI)

Máig sújtja a cigányságot a kirekesztés

A cigányságot máig sújtó kirekesztésről beszéltek a roma holokauszt hatvanegyedik évfordulója alkalmából megtartott sajtótájékoztatón a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetői. Zsigó Jenő elnök azt emelte ki, hogy Magyarországon még mindig jelen van a diszkrimináció. A magyar nép nem vált védelmezőjévé és szolidáris megtartójává a magyarországi cigányoknak – tette hozzá. Csóka János alelnök azt sérelmezte, hogy a mindenkori magyar kormány még sohasem kért elnézést a cigányságtól ezért a korszakért. Auschwitzban, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát öltek meg: a tragikus esemény évfordulója lett a cigány holokauszt napja. (MTI)

eMagyarország tábor nyílt Velencén

Hétezer magyar és határon túli magyar középiskolás vett részt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által 2003-ban elindított eMagyaroszág táborokban – mondta Kovács Kálmán a velencei tábor megnyitójakor. A tárcavezető kijelentette: a programot az összmagyarság számára hirdették meg, hiszen ez a technológia nem ismeri a határokat. A program célja az informatikára leginkább fogékony korban lévő fiatalok felkészítése az információs technológiák mentén szerveződő társadalom új típusú kihívásaira – tette hozzá Kovács Kálmán. Az idén Velencén, Sátoraljaújhelyen és Nagyváradon összesen kilenc tábort szerveznek. (MTI)

Magyar egyetemisták sikerei

Több első helyet is megnyertek a magyar csapat tagjai a 12. alkalommal megrendezett Egyetemi Hallgatók Nemzetközi Matematikaversenyén – tudatta közleményében a Bolyai János Matematika Társulat. A versenyen az ELTE diákjai közül Harangi Viktor kiemelt első díjat, Rácz Béla András, Csikvári Péter és Pach Péter Pál pedig első díjat nyert. Szintén kiemelt első díjas lett Varjú Péter a Szegedi Tudományegyetemről, aki egyben a legtöbb pontot elérő magyar diáknak is mondhatja magát. A matematikaversenyen három kontinens több mint 30 országából 71 egyetem összesen 227 diákja vett részt. (MTI)

Comments are closed.