Forrás: Magyar Rádió

Az év legdurvább és legszégyenteljesebb beszédét mondta el Orbán Viktor Tusnádfürdőn – jelentette ki Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke.

A politikus szerint a Fidesz elnöke megsértett minden magyar baloldalit azzal, hogy megbélyegezte és kirekesztette őket a nemzetből azzal a mondatával, amely szerint a magyar baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére. Simon Gábor szerint a szégyenteljes jelző azonban nemcsak emiatt a mondat miatt illik a beszédre, hanem azért is, mert Orbán Viktor genetikai meghatározottságról ejtett szót, ami a politikus szerint egyfajta kódolt zsidózás.

Simon Gábor ezért arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy kövesse meg azokat, akiket megsértett, vonja vissza ezt a mondatát:

– Készítettünk egy levelezőlapot Orbán Viktor számára, ezt a levelezőlapot vélhetően sok, személyében megsértett baloldali érzületű állampolgár fogja Orbán Viktornak elküldeni. Ezen a levelezőlapon álló mondatok lehetőséget teremtenek arra, hogy Orbán Viktor helyrehozza azt a hibát, amit elkövetett.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte Orbán Viktor antiszemita-e, Simon Gábor azt mondta, nem az ő tiszte, hogy ezt eldöntse, mindenki felelős a saját mondataiért, a saját gondolataiért. Véleménye szerint ez egy rossz mondat volt, és a rossz mondatokat nem megmagyarázni, hanem visszavonni kell.

Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője a következőképpen reagált:

– Bevallom, megdöbbentett országgyűlési képviselőként, emberként és zsidóként egyaránt, hogy ezt az aljas, gyáva, mocskos érvelést egyáltalában elő meri venni az MSZP Országos Választmányának elnöke. Egy ilyen vádaskodás, egy ilyen undorító, aljas közelítés egyszerűen felháborító! Egy olyan embert, akit három héttel ezelőtt az izraeli parlament, a Knesszet felállva megtapsolt, ahol egyébként – úgy gondolom – jobban meg tudják ítélni egyes embereknek az emberi hozzáállását vagy érzelmi megnyilatkozásait, mint egy ilyen gyáva, alattomos politikai támadás.

Balogh Balázs

Comments are closed.