Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 1. 10:08

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban a „hagyományosan” a feketék és zsidók ellen uszító fajgyűlölő csoportok ellenszenve egyre inkább a spanyol bevándorlók ellen irányul – számolt be erről a News Channel 3 amerikai hírcsatorna.

A Ku Klux Klan (KKK) és a hasonló szervezett, úgynevezett gyűlöletcsoportok egyre gyakoribb célpontjai a térségbe áramló spanyol ajkú bevándorlók.

Daniel Schertz, a Klan 27 éves volt tagja júniusban azért került bíróság elé a Tennessee állambeli South Pittsburg-ben, mert csőbombákat gyártott házilag hispán bevándorlók meggyilkolására.

A KKK-hoz tartozó Észak-Georgia Fehér Lovagjainak birodalmi mágusa tagadta, hogy bármi közük volna az ügyhöz. Nem titkolta ugyanakkor, nem teszi boldoggá a nagy számú bevándorló. „A feketék kiharcolták polgárjogaikat. Ezek az illegális bevándorlók meg idejönnek, és mindent készen kapnak” – mondta a mágus. Elmondása szerint a fehér lovagok nem erőszakot szító csoport. „Mi nem hiszünk ebben, ez nem az 50-es és 60-as évek” – fogalmazott.

A joghatóságok szerint nincsenek pontos adatok a spanyolok ellen elkövetett bűncselekményekről, az áldozatok ugyanis sok esetben nem értesítik a rendőrséget bizonytalan státusuk miatt. Attól tartanak, nem kapnak védelmet, sőt még ki is utasítják őket az országból – nyilatkozott John Bernstein a washingtoni országos bevándorlási jogi központ igazgatója.

A spanyolok elleni gyűlölködést az váltotta ki a déli államokban, hogy az 1990-es években ugrásszerűen megnőtt a lakosságon belül arányuk. Arkansas-ban egy évtized alatt 337 százalékkal növekedett a számuk, Georgiában 300, Tennesseeben 278, Dél-Carolinában 211 százalékkal. Az első szervezett spanyolellenes akció Délen, a Georgia állambeli Gainesville-ben történt 1998-ban egy helyi jogvédő csoport szerint.

A KKK már rendezett keresztégetést és a legnagyobb amerikai neonáci szervezet, a Nemzeti Szövetség is tartott gyűlést a spanyol bevándorlók ellen tüzelve.

Ezeknek az embereknek egy bizonyos hányada mindig készen áll arra, hogy cselekedjen; a keresztégetéssel, a horogkereszt bálványozásával ugyanúgy megbecstelenítenek más embereket, mint régen – idézte a News Channel 3 James M. Cavanaugh szövetségi különleges ügynököt.

Hatósági adatok szerint az Egyesült Államokban 762 gyűlöletcsoport működik, a legtöbb, 47 Dél-Carolinában. A legtöbb KKK-csoportnak, 13-nak Tennessee nyújt otthont.

(MTI)

Comments are closed.