Forrás: Népszava

Százharminc telepescsalád a gázai övezetből aláírta a szerződést arról, hogy átköltöznek Izrael területére és hét család már el is foglalta ideiglenes új lakását Nicanimban (képünkön az egyik családfő büszkén mutatja új háza kulcsát). Az új lakásokban van villany, folyóvíz és légkondicionálás, a kertben már nő a gyep. James Wolfensohn amerikai közvetítő szerint Izrael és a palesztinok “karnyújtásra” vannak a megegyezéstől a telepesek lerombolandó házaik törmelékének felhasználásáról, illetve elszállításától. Ugyanakkor Zeev Bojm védelmi miniszter-helyettes figyelmeztette a palesztinokat, hogy ha tüzet nyitnak a kivonulás idején, az izraeli hadsereg határozott megtorló akciót indít, amely legalább 10-12 napig fog tartani és szükségszerűen ennyivel elhalasztódik a kivonulás befejezése. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Wim Duisenberg elhunyt

Meghalt Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank első elnöke. A 70 éves bankárt egy dél-franciaországi villában érte a halál – közölte vasárnap a helyi csendőrség, a halál közvetlen okáról azonban nem árult el semmit. Duisenberg 1998 májusa és 2003 ősze között állt az Európai Központi Bank élén. (MTI)

Schröder kizárja az együttműködést

Gerhard Schröder német kancellár vasárnap kategorikusan kizárta, hogy szövetségi szinten együttműködjön a jelenleg még kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló választási szövetséggel. A politikai csoport a csalódott szociáldemokratákat tömörítő nyugati Választási Alternatívából és a főleg keletnémet szocialistákat, kommunistákat tömörítő pártból (PDS) jött létre, népszerűsége növekszik. A hat legfontosabb közvélemény-kutató intézet közül kettőnek a kimutatásaiban 12 százalékos országos rokonszenvnek örvend, a volt NDK területén 32-34 százalékkal a legjelentősebb erő. (Népszava)

Moszkva megorrolt az ABC-re

Minden kapcsolatot megszakított az ABC televízióval az orosz védelmi minisztérium, miután az amerikai tv-csatorna interjút sugárzott Samil Bászájev radikális csecsen lázadóvezérrel – jelentette be vasárnap Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter. “Ma felkértem a sajtóirodánkat, biztosítsa, hogy a védelmi minisztérium egyetlen alkalmazottja se lépjen kapcsolatba az ABC televíziós társasággal. Továbbra is nyitottak maradunk a média számára, de ez a tv-csatorna nem fog meghívást kapni a minisztériumba, és nem fog interjúkat kapni” – jelentette ki Ivanov. Az ABC “mostantól nemkívánatos személy, pária a védelmi minisztérium számára” – közölte az orosz miniszter, hozzáfűzve, hogy az üggyel kapcsolatos személyes érzéseit egyetlen szóban tudja összefoglalni: “gyalázat”. (MTI)

Comments are closed.