Forrás: Erec

Konszenzus jött létre a brit alsóház három legnagyobb pártfrakciója között a terrorellenes törvény jelentős szigorításáról, amely egyebek mellett büntethetővé tenné még azt is, ha valaki terrorcselekmények végrehajtóit dicsőíti. A Scotland Yard bejelentette, hogy 56-ra emelkedett a július 7-ei londoni merényletsorozat halálos áldozatainak száma.

Charles Clarke belügyminiszter este közölte, hogy a kormányzó Munkáspárt, valamint a legnagyobb ellenzéki frakció, a Konzervatív Párt és a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a Liberális Demokrata Párt egyezségre jutott a szigorítási tervezet fő tartalmi elemeiről, és az új törvényt várhatóan még az idén elfogadják.

Nagy-Britanniában 2000 óta már létezik terrorellenes törvény, amelynek alapján számos letartóztatás történt, sőt bírósági ítéletek is születtek már, de a július 7-ei merénylet után a kormány az ellenzékkel karöltve – a jogvédő szervezetek aggályait figyelmen kívül hagyva – sürgősséggel drákói szigorító csomagot dolgozott ki. A törvény szigorítása már a tavasszal is napirenden volt, de akkor belefulladt az alsó- és a felsőház közötti politikai huzavonába.

A most elért konszenzusos tervezet lényege, hogy nemcsak közvetlen terrorcselekmények tevőleges elkövetését bünteti, de elfogadása esetén súlyos börtönbüntetéssel fenyegetné azt is, aki csak dicsőiti terrortámadások elkövetőit, illetve olyan nézeteket fejt ki, amelyek alkalmasak mások felbujtására ilyen merényletek végrehajtására.

Éppen két nappal a londoni merényletsorozat előtt jelent meg a londoni központi büntetőbíróság előtt Abu Hamza el-Maszri, a brit muszlim közösség legradikálisabbnak tartott, terrorkapcsolatokkal is gyanúsított imámja, akinek kiadatását az Egyesült Államok is kérte. A 48 éves, félszemű és félkezű – hiányzó keze helyén egy hatalmas kampóban végződő művégtagot viselő – Hamzát még tavaly májusban vették őrizetbe a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának ügynökei, azzal a váddal, hogy az imám zsidók és egyéb „hitetlenek” megölésére buzdította híveit.

Az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének volt vallási elöljárója egyik jellemző prédikációjában, az amerikai Columbia űrrepülőgép két évvel ezelőtti katasztrófája után kijelentette: az űrhajó személyzetét Allah sújtotta halálbüntetéssel, mert a fedélzeten „amerikaiak, valamint egy hindu és egy zsidó volt”, és „pont ez az a hármas”, amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti az igaz hitre.

A hárompárti egyezség értelmében a terrorcselekményre felbujtás mellett büntetendő cselekmény lesz az is, ha valaki terrorista kiképzésen vesz részt Nagy-Britanniában vagy külföldön, illetve előkészületeket tesz terrorcselekmény végrehajtására, például az internetről pokolgép készítésének módszereit tölti le számítógépére.

A Scotland Yard, illetve a brit sajtó értesülései szerint a londoni merényletek négy azonosított elkövetője közül legalább ketten jártak pakisztáni, illetve afganisztáni terrorista kiképző táborokban.

A londoni rendőrség bejelentette, hogy az eddig nyilvántartott 55-ről 56-ra emelkedett a merényletsorozatban bizonyítottan meghaltak száma.

Comments are closed.