Forrás: Magyar Hírlap

Ma a Forma-1-es Magyar Nagydíj szabadedzéseit rendezik a Hungaroringen

Tegnap még nem volt egyértelmű a Hungaroringen, hogy a csapatok használhatják-e dohánygyártó szponzoraik hirdetéseit a 20. Forma-1-es Magyar Nagydíjon. Az viszont eldőlt, hogy lazítottak a túl szigorú gumiszabályokon. Ma a szabadedzések lesznek a mogyoródi pályán.

Milyenek közelről? Népszerű program a Forma-1-es bokszlátogatás fotó: Németh András PéterNéhány Forma-1-es csapat kissé bizonytalanul érkezett meg Mogyoródra, hiszen egészen szerdáig többszöri kérésükre sem kaptak egyértelmű választ, hogy használhatják-e ruháikon és a kocsikon dohánygyártó szponzoraik hirdetéseit. Az Európai Unió szerdai közleménye szerint nem csupán a dohányreklámok, hanem az azokra emlékeztető logók használata is tilos. Az viszont egyelőre nem derült ki pontosan, hogy ez már a Magyar Nagydíjra is érvényes-e, vagy csak augusztus 1-jétől kell alkalmazni.

Annak viszont örülnek a csapatok, hogy a nemzetközi szövetség, a FIA végre állást foglalt a gumicserékkel kapcsolatban. Az év elején életbe léptetett szabály szerint csak egy FIA-felügyelő engedélyével lehetett lecserélni a jelentősen meghibásodott, veszélyessé váló abroncsokat, mostantól viszont ehhez nem kell az ellenőr engedélye. Lecserélhető lesz például a fékezés következtében „szögletessé” váló gumi is, ezzel talán sikerül elkerülni az olyan baleseteket, amilyet Räikkönen szenvedett el az Európa Nagydíjon, amikor a folyamatos rázkódástól kiszakadt az egész futóműve.

Tegnap délután megélénkült a bokszutca is. A Hungaroring Sport Rt. vezetői – a Forma-1 illetékeseivel egyeztetve – az idén hosszabb ideig biztosították a jeggyel rendelkező nézőknek, hogy végigsétáljanak a bokszutcán, és megnézzék az ott kiállított versenyautókat. A kedvező lehetőséggel tízezrek éltek. Az M3-as autópályán öt óra körül három sávban kilométeres sorok álltak.

Tavaly ilyenkor még az első magyar Forma-1-es versenyzőért, Baumgartner Zsoltért szurkoltunk, s nagyon reménykedtünk abban, hogy Indianapolis után talán Mogyoródon is sikerül pontot szereznie. Ez nem jött össze, s az idén Baumgartner már nem versenyez a Forma-1-ben. Ma mégis lesz bizonyos magyar vonatkozása a szabadedzéseknek: a Minardi csapat vezetője, Paul Stoddart bejelentette, harmadik kocsijukat az izraeli állampolgár, de magyar licenccel rendelkező, Magyarországon élő, többszörös magyar bajnok Chanoch Nissany vezeti.

No és ott van az egyik kiegészítő futam, a Porsche Szuperkupa is, amelyben a Porsche AG egyik vendégpilótája a Hungaroring Rt. elnöke, Palik László lesz. Palik, aki egyre jobb eredményeket ér el a nemzetközi terepraliversenyeken, él-hal az autózásért, nemrég a Szombathely-ralin előfutóként ment végig, most pedig a gyári Porschéval versenyez majd. Mint elmondta, meglepődött a felkérésen, csak egy picit gondolkodott, s azóta, amikor csak teheti, teszteli a kocsit.

Faludi Gábor

Comments are closed.