Forrás: Erec

– Az izraeli Teva gyógyszer – a világ vezető generikus gyógyszergyártója – az idei első félévét 259 millió dolláros adózott eredménnyel zárta, ez egy részvényre 38 centet jelent, megegyezően az elemzői várakozásokkal.

Egy évvel korábban cég vesztesége még 428 millió dollár, egy részvényre 1,44 dollár volt, elsősorban a felvásárlások költsége miatt.

A cég forgalma 24 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra nőtt az első negyedben.

A Teva középtávon a magyar gyógyszerpiacon a jelenlegi öt százalékról 10 százalékra szeretné növelni részesedését – mondta el Rózsa András, a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatója korábban. A társaság az elkövetkező két évben évente 10-20 új termékkel szeretne megjelenni Magyarországon.

Tavaly a Teva magyarországi cégei összesen 166,1 milliárd forint árbevételt értek el, szemben a 2003. évi 147 milliárd forinttal. A termelő tevékenységet végző Teva Gyógyszergyár Rt. 2004. évi forgalma 85,1 milliárd forint volt, ezen belül 74,1 milliárd forint exportból származott. A kereskedelemmel és marketinggel foglalkozó Teva Magyarország Rt. tavalyi árbevétele 81 milliárd forintot tett ki.

Az idei árbevétel mindkét vállalatnál elérheti a 100 milliárd forintot.

Magyarországot az izraeli Teva-csoport kiemelt figyelemben részesíti, mert itt van a cég európai gyártóbázisa. A Teva Gyógyszergyár Rt. Debrecenben, Gödöllőn és a most épülő sajóbábonyi telephelyen gyárt gyógyszereket és hatóanyagokat.

A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését a Teva PharmaKft. megalapításával, ami az anyacég által gyártott gyógyszereket forgalmazta. 1995-ben privatizálta a debreceni Biogal gyógyszergyárat, majd 2000-ben megvásárolta a Human cégcsoportot.

BPI-info

Comments are closed.