Forrás: Erec

A NATO hivatalos kapcsolatot létesít a palesztin vezetéssel: egy NATO-delegáció Rámalláhban megbeszélést folytat majd Nászer el-Kidva külügyminiszterrel és Száeb Erekát palesztin főtárgyalóval.

Ezt a katonai szövetség egyik, magát megnevezni nem kívánó illetékese közölte szerdán Brüsszelben, hozzátéve: egyelőre csak kapcsolatfelvételről, információcseréről van szó, s a tárgyalásokon nem lesz szó a NATO esetleges fokozottabb szerepvállalásáról a közel-keleti békefolyamatban. Bárhogy legyen is, ez az első eset, hogy a katonai szövetség magas rangú küldöttséget küldjön a palesztin területekre.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár nemrégiben kijelentette, hogy a katonai szövetség a jövőben esetleg szerepet vállalhat a térségben, például egy izraeli-palesztin békemegállapodás betartásának ellenőrzésében, ha ezt mindkét fél kéri. Ehhez azonban a NATO-nak mindkét érintett féllel szoros kapcsolatban kellene lennie: s miközben Izrael már régóta tagja a katonai szövetség mediterrán partnerségi programjának, s februárban de Hoop Scheffer – a NATO főtitkárai közül elsőként – ellátogatott a zsidó államba, a palesztin féllel az együttműködés egyelőre gyerekcipőben jár.

BPI-info

Comments are closed.