Forrás: Erec

55 ország közel hétezer sportolója versengett idén a Makkabia játékokon, a „zsidó olimpián”. Az először 1957-ben megrendezett vetélkedés mára a világ ötödik legnagyobb sporteseménye lett.

Az idei Makkabia legnagyobb sztárja Lenny Krayzelburg többszörös olimpiai bajnok hátúszó volt, a 2000-es sidney-i olimpia amerikai csapatának kapitánya. Az izraeli csapat nagyágyúi Alex Averbukh rúdugró és Arik Ze”evi dzsúdós voltak.

Magyarországot 28 sportoló képviselte, kispályás foci, karate, női torna, tenisz, golf, asztalitenisz sportágakban indultak. Közülük a legnevesebb S. Kovács Ádám karatés és Farkas Ildikó tornász. Polgár Judit, mint meghívott vendég tartott a csapattal és egy 40 résztvevős szimultán bemutatót tartott.

A junior tornász lányok (Farkas Ildikó, Kottász Dalma, Nagy Orsolya) révén már az első nap két bronzérmet nyert küldöttségünk. A junior csapatversenyben mindhárman és Farkas Ildikó az egyéni összetettben állhatott a dobogó harmadik fokara. A tornaverseny második napján Farkas Ildikó (16 eves) a felnőtt szerenkénti döntőben ugrásban bronzérmet szerzett. Ildinek ez már a harmadik bronzérmet jelentette.

A karate versenyen kitettek magukért a fiúk. Az első napon szerzett aranyérem (Orbán Zoltán – kata) a küzdelemben (kumite) is kiválóan szerepeltek.

S. Kovács Ádám meggyőző fölénnyel nyert aranyérmet. Vajda Marton a döntőben (nem kis részben a rendkívül színvonaltalan bíráskodásnak köszönhetően) kikapott amerikai ellenfelétől, így ezüstérmet akasztottak a nyakába. Hídvégi Péter remek versenyzéssel harmadik helyezett lett.

Ezután következett a csapatverseny, ahol annak ellenére elindultak a fiúk, hogy a szükséges 5 versenyző helyett csak négyen voltak. Ágy minden ellenfél ellen 0-8-ról indult a mérkőzés. Sensei Zallel László taktikai játékának és a fiúk nagy erőfeszítésének köszönhetően így is a döntőig jutottak, ahol mindössze egyetlen ponttal maradtak alul az amerikai csapattal szemben.

Karate csapatunk így összességében két arany, két ezüst és egy bronzérmet szerzett, ami messze felülmúlta a várakozásokat.

A zsidó olimpiai játékokon győzött egy izraeli arab lány is. A 17 éves Haladzs Sahada női 200 méteres mellúszásban állhatott a dobogó legfelső fokára, s mint mondta, boldog és büszke izraeli. Saknin városka, ahol Haladzs él, az arab kisebbség „sportfővárosának” tekinthető, bár eddig elsősorban labdarugó csapatuk alkotott maradandót az ország sportéletében.

Még ennél is meglepőbb egy iráni muzulmán birkózó, Mohammad Babulfath szereplése, aki svéd színekben indult – és nyert. Elmondása szerint fogalma sincs, hogyan került a versenyre (ezt a szervezők sem értették pontosan), minden esetre – mint mosolyogva nyilatkozta – lesz mit mesélnie otthon, mivel szerinte a közeljövőben nem igen látogat újra Izraelbe.

Comments are closed.