Forrás: Erec

A Bnei Akiva Magyarország ifjúsági szervezet 2000. őszén kezdte újra működését, és ma már több mint száz, 4-18 év közötti gyereket, fiatalt (hanichot) sorolhat tagjai közé. A szervezet fő célja, hogy a zsidóságtól eltávolodott, ill. teljes mértékben elszakadt fiatalokat elérje, megszólítsa, majd az informális oktatás eszközeivel megismertesse és megszerettesse, a zsidó vallással, a zsidó nép, a magyarországi zsidóság és Izrael Állam történelmével, kultúrájával, hagyományaival, szokásaival, mert úgy gondoljuk, hogy ezen ismeretek megszerzése és a Zsidó Állammal való szoros, elkötelezett kapcsolat a magyarországi zsidóság fennmaradásának egyetlen útja.

Céljainkat nagy részben klubhelységünkben (sznif) heti rendszerességgel, vasárnaponként megtartott programjainkon próbáljuk meg elérni. Ezek mellett sok a játékos program és a kirándulás is. A vasárnapi foglalkozásokon kívül, sznifünk hétfőtől csütörtökig, minden délután várja az érdeklődőket, ahova a barátok összejöhetnek beszélgetni, tanulni, játszani. A heti rendszeres találkázásokon kívül évente több tábort is szervezünk, és igyekszünk lehetőleg minden évben kijutni Izraelbe is.

A Bnei Akiva klubhelysége a Dessewffy utcai zsinagóga melletti kis lakás egyetlen szobájában volt található, amelyet a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség bocsátott a rendelkezésünkre. A szervezet megalakításakor még megfelelő méretű helységet azonban mára már jócskán kinőttünk, amely nagyban megnehezíti a működésünket, és szinte lehetetlenné teszi a további fejlődésünket.

Problémánkkal megkerestük Herczog Lászlót, a MAOIH elnökét, aki felajánlotta a VI. kerület Vörösmarty utca 55. szám alatt található, több évtizede használaton kívül álló zsinagóga használati jogát. Sajnálatos módon a zsinagógán az elmúlt évtizedek elhagyatottsága komoly nyomokat hagyott, ezért teljes felújítást igényel, amelyhez azonban nem áll rendelkezésünkre megfelelő anyagi fedezet.

Úgy gondoljuk, hogy ez az új sznif nem csak már működő programjainkhoz adhatna teret, hanem további terveink megvalósítását is lehetővé tehetné, mint például közös szombati programok szervezését szülőkkel, héber nyelvtanfolyamok, Bar Micva / Bat Micva felkészítő csoportok, Talmud-Tóra tanfolyamok és filmklub indítását. Ezek segítségével lehetőségünk nyílna arra, hogy a zsidó közösségtől eddig távolélők bevonásával, a hazai zsidóság tradícióit ötvözve az izraeli modern ortodox közösségek szokásaival, egy virágzó, új közösséget hozhassunk létre, ami aztán aktív tagja, és újabb színfoltja lehet a magyarországi zsidó közösségeknek.

Ehhez kérjük az Önök segítségét, hogy ezen az új helyen a Bnei Akiva még tovább nőhessen, és elérhessen sok olyan fiatalt és idősebbet egyaránt, akik eddig távol éltek a zsidó közösségektől. Segítsen nekünk, hogy lehetőségünk legyen arra, hogy bevonjuk őket, hogy felejthetetlen emlékeket, tapasztalatokat és ismereteket szerezhessenek, és hogy újra aktív részei lehessenek közösségünknek.

Tisztelettel:

Simon Tamás

elnök

Bnei Akiva Magyarország Egyesület

E-mail: [email protected]

Tel.: 06-70-368-7173

Comments are closed.