Forrás: Magyar Hírlap

Szóról szóra

„Az Egyenlő Bánásmód Hatóság félmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte azt a kalocsai kft.-t, amelynek alkalmazottja megtagadta egy ötfős roma család kiszolgálását a település éjjel-nappali boltjának bisztrójában.” (Népszava online és más médiumok, július 27.)

Nem kételkedem az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntésének jogszerűségében, annál is kevésbé, mert ha kételkednék, jogszerűen elmagyaráznák, hogy a hatályos törvények plusz a körülmények figyelembevételével ez volt az optimális bírság. A „félmillió” számnév használata az „ötszázezer” helyett ráadásul azt sugallja, hogy a milliós nagyságrendű büntetés mérvadó sajtókörök szerint is rendben van, hiszen a mérvadó sajtókörök éppúgy ismerik a számnevek használatának pszichológiáját, mint a kereskedők, akik csak 5999 forintért adnak el egy pár cipőt, hatezerért soha.

Ha mégis elfelhőzöm ezen a félmillión, az csak privát szokás, ne tessék komolyan venni. Nem tehetek róla, de mindig erőt vesz rajtam, valahányszor környezetszennyező nagy cégeket kétmilliós büntetéssel sújtanak, vagy elrettentésül akár két hétre bezárnak egy boltot, amiért romlott húst árult.

Olyanokon felhőzöm például, hogy mennyi lett volna a bírság, ha a kalocsai bisztróban nem egy szimpla alkalmazott, hanem a főnök mondja, hogy a helyiség „nem cigányok részére van fenntartva”, aztán megfenyegeti a családot, hogy ha nem távoznak, előveszi a fegyverét. Mint olvasom, ez a körülmény igenis fontos, viszont akkor jó lenne tudni feketén-fehéren, mennyire számíthat az ember, ha a cigányokat a felesége, a sógora vagy az anyósa hajtja el. Fölvetődik továbbá, hogy a félmilliós összeg etnikailag semleges-e. Ugyanennyibe, esetleg többe vagy kevesebbe kerül, ha valaki szlovák, besenyő, zsidó, koreai vagy román családokat űz el a francba, nem beszélve arról a már korántsem elképzelhetetlen esetről, ha magyar bisztrós magyar családokra allergiás, különösen azokra, amelyeket jól ismer.

Ha egyszer fölvételemet kérném az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, azt nem mazochizmusból tenném, puszta kíváncsiságból. Bár lehet, hogy attól kezdve én is „félmilliózni” kezdenék, annyit pedig az egész nem ér meg.

R. Székely Julianna főmunkatárs

Comments are closed.