Forrás: Népszava

Koszorúzással, kiállítással, tanácskozással és hangversennyel emlékezik a roma holokausztra az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) kedden Budapesten. A kulturális minisztérium képviseletében Kállai Katalin romaügyi stratégiai főtanácsos helyez el koszorút és mond beszédet az OCÖ Dohány utcai székháza falán elhelyezett emléktáblánál. Magyarországról 1942 és 1945 között mintegy ötvenezer romát hurcoltak el a haláltáborokba, s közülük csak kevesek maradtak életben. A Roma Polgárjogi Alapítvány hagyományosan virrasztást tart augusztus 2-án éjjel Budapesten. (MTI)

Nyugdíjas találkozót tartottak

Méltósággal élhető életet élhessenek a nyugdíjasok abból a nyugdíjból, amiért megdolgoztak – mondta a szociális tárca helyettes államtitkára a 15. országos nyugdíjas találkozón, Martonvásáron. Szabó Sándorné arra kérte a nyugdíjasokat, támogassák a szürke és a feketegazdaság felszámolásáért tett lépéseket, hiszen ezáltal növekedhet a felosztható nyugdíjösszeg. A Medgyessy-, illetve a Gyurcsány-kormány nyugdíjasokat érintő intézkedései közül kiemelte a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségének a visszaállítását, az özvegyi nyugdíj 50 százalékos emelését, és a 13. havi nyugdíj bevezetését. (MTI)

A tárca szerint lesz ösztöndíj

A rászorultság és a motiválás elvét szeretné jobban beépíteni a szaktárca a roma tanulókat támogató ösztöndíj-rendszerbe – mondta az esélyegyenlőségi miniszter. Göncz Kinga fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy idén is lesz ösztöndíj, miután ezzel ellenkező hírek kaptak lábra. Nemrég az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi minisztérium saját hatáskörébe vonta a roma tanulók ösztöndíjának kifizetését, miután a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány nem alakította át az ösztöndíj-rendszert. Idén változás lesz, hogy nem elég az iskolalátogatási bizonyítvány a támogatás elnyeréséhez, igazolni kell a tanulmányi félév eredményes befejezését is. Az ösztöndíjra szeptember 30-ig lehet pályázni, a 2005-2006-os tanév első félévében 500 millió forintot osztanak el. (Népszava)

Útnak indult az újabb segély Romániába

Elindult tegnap az árvíz sújtotta Romániába két kamionnyi segélyszállítmány, amelyet a Reménysugár Erdélyért akció keretében – az MSZP Karitatív Tagozata, a Magyar Vöröskereszt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség segítségével – összegyűlt adományokból állítottak össze. Hagyó Miklós és Oláh Lajos, a párt Karitatív Tagozatának elnöke illetve tagja lehetővé tette, hogy folyamatosan gyűlhessenek az adományok az MSZP területi irodáiban, illetve kezdeményezésükre az árvíz sújtotta területekről gyermekek érkeznek egyhetes pihenésre Magyarországra. Oláh Lajos lapunknak elmondta: az ásványvizet, ruhát, tisztítószert és sátrakat tartalmazó szállítmányt a romiániai Vöröskereszt osztja majd szét. (Népszava)

Az integrált nevelést támogatják

Kétmilliárd forint áll rendelkezésre a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének segítésére – mondta el Daróczi Gábor miniszteri biztos. Az Oktatási Minisztérium három pályázatot hirdetett e célból. Az első a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelését támogatja, a második az iskolai szegregáció csökkentését szolgálja, a harmadik pedig az oktatási szolgáltatások minőségének javítását. A biztos emlékeztett rá: Magyarországon legkevesebb 180 teljesen szegregált általános iskola működik. (MTI)

Polgármesteri kerekasztal alakulhat

Budapest ereje meghuszonháromszorozható, a főváros képességei összefogással növelhetők – mondta az MSZP Budapest Programjának felelőse, a II. kerület szocialista polgármestere. Horváth Csaba szerint ha minden kerület akarja, a sikeres Budapest érdekében felülemelkedhetnek a megosztottságon. A politikus erről egy, a főváros fölött szálló hőlégballonban tartott tájékoztatóján beszélt, demonstrálva, hogy fentről egy egységes Budapest látható, még akkor is, ha kirajzolódnak a részletek. Utalt arra a tervre is, hogy minden kerületi polgármestert egy asztalhoz ültetnének és közösen terveznék meg a főváros jövőjét. (Népszava)

Népszava

Comments are closed.