Forrás: Erec

Augusztus 17-én kezdődik azoknak az izraeli telepeseknek a kényszerrel történő evakuálása a Gázai övezetből, akik addig önként nem távoztak onnan.

Azok a telepesek – mintegy nyolcezren vannak a palesztin terület leválasztásával kapcsolatos terv miatt távozni kényszerülők -, akik a határidőig önként nem távoztak, pénzügyi hátrányokat is kénytelenek lesznek elszenvedni. Kártérítésben ugyanúgy részesülnek, mint az eddigi otthonukat jószántukból elhagyók, de nem kaphatnak az áttelepüléshez külön kormánysegélyeket, támogatásokat.

Közvetlenül a határidő lejárta előtt izraeli katonák a kolóniákon házról házra járva fogják tájékoztatni az addig ott maradott telepeseket, hogy jelenlétük immár illegális, s hogy távozniuk.

A kormány időlegesen lezárta a Gázai övezetet a nem ott lakó személyek elől, és limitálta a területre beszállítható étel és ital mennyiségét. A kabinet ily módon próbálja elejét venni annak, hogy a kivonulást ellenző telepesek hívására tüntetők árasszák el a kiürítendő területeket.

*

A kormány Nitzan térségében már felállította azoknak a „karavánoknak” – mobil otthonoknak – a többségét, amelyekbe a telepesek költöznek. A karavánok egy részét éjszaka, titokban szállították a helyszínre, a tiltakozás és a várható ellenakciók elkerülése végett.

*

56 nap börtönbüntetésre ítéltek egy izraeli katonát, aki megtagadta a parancs végrehajtását, hogy Gush Katif településen részt vegyen egy kiürített ház lerombolásában. A katona büntetését az is súlyosbította, hogy a helyszínen felettesét szidalmazta, és a parancsok megtagadására buzdító interjúkat adott újságíróknak. „A hadsereg semmilyen körülményeke között nem fog eltűrni hasonló cselekedetet.” – jelentette ki Avivi Kochavi tábornok, a hadsereg Gázai hadosztályának parancsnoka. A dezertőrről az egyik településen utcát neveztek el a kitelepítésnek ellenállók.

*

Megállapodás született Izrael és a palesztinok között, hogy a felek katonai téren együttműködnek egymással a Gázai övezetből való izraeli kivonulás tartama alatt.

A palesztin biztonsági erők vállalták, hogy ütközőövezetet tartanak fenn Hán Júnisz palesztin település és a Gázai övezet déli részén elterülő Gus Katif zsidó telep között, amíg tart az övezet izraeliek általi – a tervek szerint augusztus közepén kezdődő – kiürítése. Ágy próbálják meg elejét venni annak, hogy szélsőségesek esetleg merényletet kövessenek el az evakuálás alatt.

A Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és a palesztin kormány belbiztonságért felelős tagja, Naszr Juszef között jött létre néhány nappal ezelőtt Tel-Avivban. A palesztin fél kötelezettséget vállalt arra is, hogy megakadályozza a fosztogatásokat az elhagyott telepeken.

Izrael világossá tette a palesztin vezetés számára, hogy hadserege határozottan fog reagálni palesztin szélsőségesek a kiürítés alatt elkövetett esetleges merényleteire. Az izraeli katonaság különleges egységeket tart majd készenlétben, amelyek tagjai szükség esetén megszállják a stratégiai csomópontokat a Gázai övezet palesztinok lakta részein.

*

A kivonulás után a palesztinok csak konvojban közlekedhetnek majd Gázai övezet és Ciszjordánia között. Az első időszakban a konvojokat izraeli fegyveres őrség kíséri majd Gáza és a palesztin fennhatóság alatt lévő többi terület között. Hosszabb távon vasútvonalat építenek Erez határátkelőhely és Tarkumija település között, amely Hebron mellett van, Ciszjordániában.

*

Mintegy 250 ezer palesztin fog letelepedni Gush Katif körzetében a kiürítés után. Mohammed Dahlan miniszter egy szaudi lapnak nyilatkozatva elmondta, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem elégséges ennyi ember elhelyezésére. A Palesztin Hatóság azt is javasolja, hogy a Gázai nemzetközi reptéren egy független szervezet végezhetné a vámvizsgálatot, és így Izrael hozzájárulhatna a létesítmény újbóli megnyitásához. A repülőteret 2000-ben, a meginduló terrorháború miatt zárták be.

*

Izrael 2,2 milliárd dolláros különleges segélyt kér az Egyesült Államoktól a Gázai övezetből való kivonuláshoz. Az összeget a Gázai övezetet elhagyó mintegy 9000 zsidó telepes elhelyezésére szánnák.

*

A gázai kivonulás több mint húszezer ellenzője tüntetett dél-izraeli Netivótban. A hatóságok megakadályozták, hogy a tüntetők megközelítsék a megmozdulásra eredetileg kiszemelt helyszínt, az Izrael és a Gázai övezet közötti kiszufimi átkelőt, s lezárták az egész körzetet, eltorlaszolva az utat a tiltakozók autóbuszai elől. Ágy azok nem juthattak el a hadsereg által lezárt, egy hónap múlva kiürítendő kolóniákhoz, amelyekben jelenleg mintegy 8000 zsidó telepes él. A netivóti tűntetést azonban engedélyezték.

A tüntetők vallásos zsidók, akik között nagyon sok a fiatal, és nagy számban megjelentek egész családok is, kisgyermekeikkel együtt. A háromnaposra tervezett megmozdulás sorozatot a telepesek tanácsa szervezte. A Netivóttól induló menet fő célja a legtöbb telepet tömörítő Gus Katif tömb lett volna, amelyhez Kiszufim átkelőn keresztül vezet az út. A tüntetések megakadályozására mintegy húszezer rendőrt és katonát vezényeltek Izrael déli részébe.

*

A kivonulás közeledtével a palesztin terrorszervezetek újabb támadássorozatot indítottak az izraeli polgárok ellen. Egy öngyilkos merénylet Netanyán öt életet követelt, a Gázával szomszédos Sderotban pedig egy asszony szenvedett halálos sérüléseket egy rakétatalálat következtében. Bár Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a netanyai gyilkosságot, és ígéretet tett az Iszlám Dzsihád szervezet elleni fellépésre, másnap már csak az elkövetők megbüntetését helyezte kilátásba. Ezért Izrael felújította a terrorszervezetek vezetői és tagjai ellen irányuló célzott támadásokat. Izrael kilátásba helyezte azt is, hogy katonai ellenlépéseket tesz a Gáza Övezetben, amennyiben a palesztin vezetés nem akadályozza meg a rakétatámadásokat.

Comments are closed.