Forrás: Metazin

A zsidókat mint népet az eltűnés veszélye fenyegeti. Homályba vesznek a kulturális újítások, amelyeket Amerika az asszimilálódó zsidóknak köszönhet.

Egyre többen jósolják az amerikai zsidóság végét. „Az asszimiláció, a vegyes házasságok és a születések számának csökkenése következtében a zsidókat mint népet az eltűnés veszélye fenyegeti ” – írja Alan M. Dershowitz, a Harvard híres jogászprofesszora Az eltűnő amerikai zsidócímű könyvében.

Alan Wolfe, a Boston College politológusa A nagy zsidó-amerikai szintézis című cikkében szomorúan állapítja meg, hogy lassan azok a nagy kulturális újítások is homályba vesznek, amelyeket Amerika az Európából bevándorolt zsidók asszimilációjának köszönhet.

Európai zsidók alakították ki és vitték sikerre a musical műfaját. Nagyrészt nekik köszönhető, hogy az amerikai liberalizmus szociális jelleget kapott. Ők hozták be és fogadtatták el a pszichoanalízist, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna a feminizmus és a többi identitáspolitikai irányzat kibontakozása. Jelentős részük volt abban az átalakulásában is, amely az érdemen alapuló felvételi rendszer révén naggyá tette Amerika régi egyetemeit.

A Broadwayn ma klasszikusokat játszanak, és közben találgatják, mi lehetett a régi darabok titka. Az amerikai politika a nyolcvanas évek óta jobbra tolódik. A pszichoanalízist háttérbe szorítják az antidepresszáns gyógyszerek. Az egyetemi felvételnél egyre kisebb szerepet játszik a tudás és tehetség.

A „nagy zsidó-amerikai szintézis” valóságos aranykort eredményezett, de „több aranykor lehetséges – írja Wolfe -. Most egy másik van kialakulóban az 1965-ös bevándorlási reform nyomán felszabadult multikulturális energiáknak köszönhetően”. Az amerikai kultúrának új bevándorlók – latinok, indiaiak, kelet-ázsiaiak – adnak új színeket.

A zsidóságnak sem kell teljesen eltűnnie. A vészharangokat azért kongatják, hogy a zsidók jobban vigyázzanak az identitásukra. De ebben Wolfe szerint újabb veszély rejlik. Arra is vigyázniuk kell, hogy eközben ne ássák alá még inkább a nagy szintézis maradandó értékeit.

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.