Forrás: Népszava

Másodszor rendeznek irodalmi humorfesztivált Gyulán augusztus másodikán. Az egész napos rendezvény tudományos konferenciával veszi kezdetét. Délelőtt 10 30 órai kezdettel először Szabó Géza tart előadást A fele sem tréfa címmel a humorról a régi magyar irodalomban. A későbbiekben egyebek mellett Druzsin Ferenc, Balázs Imre József, Kerényi Ferencés Kiss László beszél a humor egy-egy irodalomtörténeti vonatkozásáról. Este olyan neves szerzők olvansk fel saját műveikből, mint Darvasi László, Háy János, Kiss Ottó, Vámos MIklós és Zalán Tibor. (Népszava)

Nyolcezernél többen az EFOTT-on

Tetőzött a létszám szombaton Velencén, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján : nyolcezernél többen várták az esti koncerteket. A hétvégi programokra már péntek délutántól folyamatosan érkeztek a fiatalok újabb csoportjai. Szombatra annyira felduzzadt a létszám, hogy újabb ideiglenes kempinget kellett nyitni a sátorozók számára, és így már három tábort töltenek meg a találkozó résztvevői. A fiatalok a szombat éjszakai programokkal búcsúztak a tábortól, és vasárnap délig, egy óráig hagyták el a rendezvény területét. A mostani, sorrendben 30. EFOTT-on négy zenei színpadon százötven együttes- köztük a magyar pop-és rockzene legjobbjai, valamint több, tehetséges fiatalokból álló zenekar – adott műsort. (MTI)

Kísérőrendezvények Abakanowicz kiállításán

A Szépművészeti Múzeumban július 14-e óta látható a világhírű lengyel képzőművész, Magdalena Abakanowicz műveit bemutató kiállítás. A lassan húsz éve nem látott válogatás közel száz darabból áll, s a művésznő elmúlt 20 évben született alkotásait mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódóan különleges kísérőrendezvényekre is sor kerül: a múzeum újító szándékkal olyan kortárs tánc- és mozgásművészeti programokat kínál, amelyek a kiállítótérben, a műtárgyak társaságában zajlanak majd. Augusztus 4-én 19.00 órakor

Gergye Krisztián és Társulata mutat be kortárs tánc installációt Abakanon címmel, augusztus 28-án 16.00 órától a Bálványos Társulat előadásában látható a Fragrance című produkció. (Népszava/ Fotó: Népszuav archív)

Tolerancia díjat nyert a Dealer

Ismét sikert aratott külföldön Fliegauf Benedek magyar filmrendező Dealer című filmje: az alkotás a 12. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál különprogramjában a Tolerancia-díj birtokosa lett. Fliegauf filmje a Párhuzamok és Ütközések kategóriában indult, és elnyerte a legrangosabb elismerést, a Tolerancia-díjat. A díj sorsáról három nemzetközi hírű filmkritikus döntött: a francia Jean Roy, a ciprusi Ninosz Feneck Mikelidesz és a szlovén Ziva Emersic Mali. A Dealeren kívül még egy magyar film, Koltai Lajos Sorstalanság című alkotása mérette meg magát a fesztivál főprogramjában. (MTI/ Fotó: Népszava-archív)

Comments are closed.