Forrás: Magyar Rádió

Ünnepélyesen megnyitották Izrael legfontosabb sporteseményét, a Makabiát. A 70 éves történelemre visszatekintő, idén 17. alkalommal négyévente megrendezett versenyen az egész világról összegyűlnek a zsidó sportolók, hogy összemérjék tudásukat.

A makabiákon elért sporteredmények ugyan ritkán vetekednek a világversenyekkel, de méreteiben a világ egyik legnagyobb sportrendezvényéről van szó. Minden idők legnagyobb, 11 napig tartó Makabiáján idén 55 országból 7100 sportoló vesz részt, még Japánból érkezett egy egyszemélyes küldöttség.

A nyitóceremónián Gal Friedmann az első, és mostanáig egyetlen izraeli olimpiai aranyérmes gyújtotta meg a zsidó olimpia fáklyáját és 10 tizenéves terroráldozat vitte a zászlót. Ők egy sport-rehabilitációs program segítségével gyógyulnak.

40 ezren vettek részt a Tel-Aviv melletti ünnepségen, amit 1500 rendőr biztosított. Az ünnepélyes megnyitáson jelen voltak Izrael politikai vezetői és beszédet mondott Ariel Saron miniszterelnök is. Saron beszédében arra biztatta a zsidó sportolókat, hogy költözzenek Izraelbe. A zsidó olimpián az izraeli delegációban bárki részt vehet Izraelből nemzetiségi tekintet nélkül. Ágy történhetett meg, hogy a 200 méteres női úszásban az első aranyérmet egy arab sportolónő nyerte.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.