Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli hadsereg feloldotta a Gázai övezet zárlatát, de megszorításokat léptetett életbe.

A telepesek vezetősége azzal fenyegetőzött, hogyha péntek estig nem szüntetik meg a Gázába jutás tilalmát, akkor több tízezer embert mozgósítanak a gázai határok áttörésére. A katonai vezérkar meghátrált, és feloldotta a zárlatot. A jövőben nem juthatnak be a hatóságok listáin szereplő szélsőséges tiltakozók, és tilos lesz olyan javakat beszállítani, amik hosszú távra biztosíthatnák a helyiek kitartását: nagy tömegben nem romló élelmiszereket és más használati tárgyakat.

Közben Ariel Saron beszédet mondott egy gazdasági konferencián. Többek közt kijelentette, hogy mindenképp végrehajtják a gázai kitelepítést, és élesen elkülönítette a tiltakozó gázai telepeseket a szélsőséges bandáktól, amelyek – szavai szerint – megpróbálják terrorizálni, és részekre szabdalni az izraeli társadalmat, és erőskezű fellépést ígért ellenük. Az ellenállókkal szembeni kemény kéz politikája a gyakorlatban is megjelent. Ugyanis a második parancsmegtagadó kiskatonát is példás büntetésre, 21 nap katonai börtönre ítélte a haditörvényszék, mivel nem volt hajlandó részt venni a Gázai övezet lezárásában.

Az izraeli miniszterelnök segítségére sietett váratlanul az egyik legfontosabb rabbi is, aki élesen elítélte a csütörtökön felszámolt gázai tengerparti szálloda szélsőségeseit. Mint mondta, aki úgymond a hazaszeretet nevében lincsre és gyilkosságokra képes, és a föld szeretetéért képes olajat önteni és szögeket szórni az utakra, az bűnöző.

Közben a palesztin Fatah mozgalom központi bizottsága egységkormány létrehozására szólította fel a palesztin szervezeteket. A testület Jasszer Arafat tavalyi halála óta első teljes ülésén elhangzott: Izrael gázai kivonulását a palesztin frakciók egységének kell kísérnie.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.