Forrás: MA

Idén először bővül országossá a Múzeumok éjszakája: Budapesten kívül tizennyolc vidéki városban is várják a látogatókat a közgyűjtemények szombaton este hattól hajnali kettőig.

2005.06.24 16:22 magyarorszag.hu

Idén már nemcsak Budapesten, hanem tizennyolc vidéki városban is lesz Múzeumok éjszakája. A kulturális tárca által harmadik alkalommal megrendezett eseménysorozaton minden eddiginél több intézmény tárja szélesre kapuit szombaton este hattól másnap hajnali kettőig. Csak a fővárosban harminchat múzeum szervez rendkívüli programokat a Szent Iván napjához legközelebb eső hétvégén.

Bozóki: ki kell nyitni az ajtókat

Világszerte új típusú kezdeményezések jelennek meg a közgyűjteményi szférában, a Múzeumok éjszakája ebbe a sorba illeszkedik – mondta Bozóki András kulturális miniszter a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta, nem lehet bezárt világ a múzeumoké, „ki kell nyitni az ajtókat”. Bozóki felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy időszaki kiállításoknak köszönhetően Magyarországon is divattá vált a múzeumlátogatás, a műveltségi szinttől függetlenül bárkinek élményt tud nyújtani egy-egy tárlat.

A minisztérium háttéranyaga szerint a budapesti rendezvények összköltsége mintegy 30 millió forint. Ennek egyik felét a programokra, a másik felét marketingre költik. Az ország többi részén zajló eseményeket hatmillió forinttal támogatta a tárca.

Hajóval a Ludwig Múzeumba

A felnőttek 700, a tizennyolc éven aluliak 350 forintért válthatnak belépőjegyet, mellyel az összes helyszín látogatható. A BKV idén is indít „múzeumbuszokat”: a Deák térről a Belvárosi, a Budai és a Ludwig-, a Batthyány térről az Óbudai járat szállítja az utasokat. A belépővel ezen a napon féláron lehet felszállni a budavári siklóra. Idén először hajó is közlekedik a parlamenti kikötő és a Ludwig Múzeum között. A jegyeket az intézményekben vagy a BKV-pénztárakban lehet megvásárolni.

A Múzeumok éjszakájának budapesti résztvevői

Aquincumi Múzeum

Artus Stúdió és Museé Sinkovich

Bajor Gizi Színészmúzeum

Budapesti Történeti Múzeum

Ernst Múzeum

Eventuell Galéria

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Holokauszt Emlékközpont

Ráth György Múzeum

Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum

Iparművészeti Múzeum

Kassák Múzeum

Kiscelli Múzeum

KOGART Ház

Közlekedési Múzeum

Liszt Ferenc Emlékmúzeum

Ludwig Múzeum

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Magyar Elektrotechnikai Múzeum

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Természettudományi Múzeum

Millenáris Park

Műcsarnok

Néprajzi Múzeum

Óbudai Múzeum

Országos Műszaki Múzeum

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum

Postamúzeum

Rendőrség-történeti Múzeum

Szántó Piroska Emléklakás

Szépművészeti Múzeum

Textilmúzeum

Vám- és Pénzügyőr Múzeum

Zwack Unicum Múzeum és Látogató Központ

Comments are closed.