Forrás: NOL

Szőcs László, 2005. június 16. 16:23

Csütörtökön első ízben kereste fel az atlanti szövetség küldöttsége Ramallahban a palesztin vezetést – s a magas szintű politikai kapcsolatok is újkeletűek a két fél között.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár márciusban, a madridi vonatrobbantások első évfordulóján rendezett konferencián találkozott először Szaeb Erakat palesztin illetékessel, azóta pedig Mahmud Abbasz elnökkel is kapcsolatban áll. A mostani találkozón Erakat fogadta a főtitkár kabinetfőnöke vezette brüsszeli küldöttséget. Szilvan Salom izraeli külügyminisztert maga De Hoop Scheffer értesítette a vizit tényéről.

Hivatalosan „információcseréről” van szó, de az atlanti szövetség érezhetően keresi a helyét a szűkebben vett Közel-Keleten. Érintőlegesen az is felmerült – elsősorban amerikai zsidó szervezetek részéről -, hogy Izraelnek csatlakoznia kellene a szövetséghez. Ezt Salom nemrég azzal hárította el: országa nincs abban a helyzetben, hogy – a washingtoni szerződés 4. és 5. cikkelye alapján – kötelezettséget vállaljon a kollektív védelemre.

Korábban – igen vázlatosan – felmerült egy, a NATO vezette békefenntartó művelet terve a térségben. De Hoop Scheffer ehhez három előfeltételt szabott: megkötött izraeli-palesztin békemegállapodást, mindkét fél felkérését, valamint az ENSZ BT által meghatározott mandátumot. Megfigyelők szerint középtávon is valószerűtlen, hogy a három kritérium együttesen fennálljon.

Csütörtökön ugyanakkor megtörtént a váltás a NATO katonai bizottsága élén: Harald Kujat német tábornok helyére a kanadai Ray Henault lépett. A katonai bizottság vezetője a szövetség első számú katonája, aki a vezérkari főnökök testületét képviseli az észak-atlanti tanácsban.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Comments are closed.